Film
Archief
The Natural History of Destruction met Q&A
4 MEI 2023
20:45
Rialto
Let op! Dit event is al verstreken.
Is het moreel verdedigbaar om een oorlogsdoel te bereiken ten koste van de burgerbevolking?

Op nachtelijke beelden van een bombardement, gefilmd vanuit de bommenwerper zelf, is in de diepte een donkere vlakte te zien, opgelicht door ontelbare lichtjes – de explosies. Het is een bijna feeëriek schouwspel, ware het niet dat die lichtjes verwoesting, dood en verderf betekenen voor de mensen die er wonen.

De Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa heeft al meerdere documentaires gemaakt over de vele zwarte bladzijden die onze geschiedenis telt. Veel van zijn films bestaan uit zorgvuldig bij elkaar gezocht archiefmateriaal en in deze nieuwe film is dat niet anders. Hij baseerde zich op de essaybundel Luftkrieg und Literatur van de Duitse schrijver W.G. Sebald, waarin deze vraagtekens zet bij het gebrek aan aandacht voor de vele Duitse slachtoffers van de genadeloze geallieerde bombardementen op Duitse steden tijdens WOII.

Loznitsa stelt de vraag: is het moreel verdedigbaar om een oorlogsdoel te bereiken ten koste van de burgerbevolking? Gezien de huidige situatie in Oekraïne een pijnlijk actuele vraag.

Loznitsa is bij deze voorstelling aanwezig en zal voorafgaand aan de film ingaan op de betekenis van zijn film.

In de film wordt afwisselend in het Engels en Duits gesproken, de film is Nederlands ondertitelt. Tijdens het nagesprek zal Engels de voertaal zijn.

Thema's
Oekraïne
The Natural History of Destruction met Q&A
4 MEI 2023
20:45
Rialto
Ceintuurbaan 338
Amsterdam
Kaarten: €12
Georganiseerd door
Rialto
Website by HOAX Amsterdam