Theater
Archief
Theatre of Remembrance 2023
29 JAN 2023
12:30
Wertheim Plantsoen
Let op! Dit event is al verstreken.
Jongeren in vijf Europese landen herdenken met theater op International Holocaust Remembrance Day.

Op vrijdag 27 januari 2023 is het International Holocaust Remembrance Day, een dag uitgeroepen door de Verenigde Naties. Die dag is de vijfde editie van Theatre of Remembrance, een internationale theatermanifestatie waarbij jongeren uit vijf Europese landen theater maken over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zijn er projecten in Italië, Tsjechië, Polen, Slowakije en Nederland. In Amsterdam is er een theatrale route aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking op zondag 29 januari 2023.

Theatre of Remembrance Europa

Op 27 januari 2023 zetten jongeren in Europa zich in om de International Holocaust Remembrance Day van extra betekenis te voorzien. Onder het manifest Theatre of Remembrance, geïnitieerd door Theater Na de Dam, spelen dit jaar jongerenvoorstellingen in Turijn, Praag, Warschau, Nitra en Amsterdam. Vertrekkend vanuit gesprekken met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt, onderzoeken, bevragen en filosoferen jongeren over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor de tijd waarin ze nu leven.

"Dat jongeren in verschillende Europese steden zich in het kader van International Holocaust Remembrance Day verbinden aan de oorlogsverhalen van ouderen in hun stad en deze vervolgens theatraal delen met hun families, vrienden en stadgenoten, biedt – met zoveel populisme, polarisatie en holocaust-ontkenning in Europa – veel hoop"
— Jaïr Stranders, artistiek leider Theater Na de Dam.

Theatre of Remembrance Amsterdam

Op zondag 29 januari 2023, aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument in Amsterdam (georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité), vindt de theatrale route Tegen het vergeten plaats, gespeeld en begeleid door vier jongeren.

Tegen het vergeten

Tegen het vergeten is een theatrale route door vier Amsterdamse jongeren langs vergeten verhalen. In een wandeling van een half uur nemen ze u mee vanaf het Wertheim Plantsoen richting het Nationaal Holocaust Namenmonument. Onderweg vertellen ze op een muzikale wijze over de levens achter de namen. We zien hoe David Sealtiel schildert in zijn souterrain op het Waterlooplein, hoe de tweeling Duizend in de tram afscheid neemt van hun klasgenootje, hoe het meisje met de hoofddoek uit het raam van de trein kijkt en hoe Betje zich staande houdt in de keuken van het kamp. Scenario’s door de jongeren zelf geschreven. En ondertussen stellen ze zichzelf de vraag: hoe komt het toch dat we steeds vergeten?

Concept/regie: Femke Heskes
Spel: Teuntje van Zomeren, Lis Basselier, Titus Theunissen, Olivia Smissaert
Met dank aan Pleintheater, Amsterdam

Zondag 29 januari 2023, aanvang 14:00 uur (tijdstip onder voorbehoud).
Toegang theatrale route: gratis, aanmelden verplicht
Aanmelden (tot 25 januari 2023) via deze aanmeldlink.
Er is een beperkt aantal plekken.

Tekst en beeld door Theater Na de Dam

Theatre of Remembrance 2023
29 JAN 2023
12:30
Wertheim Plantsoen
Anne Frankstraat 172
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam
Georganiseerd door
Theater Na de Dam
Website by HOAX Amsterdam