Herdenken
Archief
Twee zusjes en hun moeder ondergedoken in de kelder
4 MEI 2019
11:00 — 12:00
Jan Evertsenstraat 101-hs
Let op! Dit event is al verstreken.

Hedy Rose was hier met haar zus en haar moeder ondergedoken. Zij komt erover vertellen. Dienke Hondius (Vrije Universiteit) laat nieuw onderzoek naar onderduikplekken in de buurt zien.

Dit verhaal wordt verteld op zaterdag 4 mei om 11:00 uur.

Hier woonde tante Toos, met haar man en hun zoon Hans. Toen het gevaarlijk werd zorgde zij hier in haar huis bijna drie jaar voor Betsy Edith Cohen en Hedwig (Hedy) Cohen en hun moeder. Toos werkte in een bakkerszaak van de familie Cohen in de Scheldestraat.

De zusjes overleefden, de moeder stierf tijdens de onderduik op 6 juni 1944. De man van tante Toos stierf enkele maanden later. In de onderduikplek was nog een veiligere ruimte gemaakt achter een dubbel muurtje. Na de bevrijding werden de zusjes opgehaald. Ze zijn via Marseille per schip naar New York gegaan en zijn daar bij een oom en tante gaan wonen. Het afscheid was moeilijk.

Hedy Cohen-Rose (1936) is in de Verenigde Staten blijven wonen, maar komt regelmatig naar Amsterdam. Ze vertelt over haar herinneringen.

In Amsterdam West waren nog meer onderduikers. Dienke Hondius van de Vrije Universiteit onderzoekt de joodse onderduik, en laat op een kaart zien wat ze samen met studenten tot nu toe heeft gevonden over onderduikplekken in Amsterdam West.

Jan Evertsenstraat 101 is nu een afhaalrestaurant van dhr. Memet Gülnaz. Wij bedanken hem voor de gelegenheid die hij biedt om de bijeenkomst hier te houden.

foto: Jan Evertsenstraat, gezien in oostelijke richting van John Franklinstraat naar Admiralengracht en Admiraal de Ruijterweg, Stadsarchief Amsterdam.
Twee zusjes en hun moeder ondergedoken in de kelder
4 MEI 2019
11:00 — 12:00
Jan Evertsenstraat 101-hs
Jan Evertsenstraat 101HS
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam