Vrijheidsmaaltijd
Archief
Van de maan af gezien zijn we allen even groot
5 MEI 2022
14:00 — 18:00
Multatuli Museum
Let op! Dit event is al verstreken.
Vliegeren en vrijheid in de geest van Multatuli.

Voor ons is vrijheid onlosmakelijk verbonden met gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit. Via het leven en werk van Multatuli zullen wij deze thema’s aankaarten en de discussie over wat deze precies betekenen bij de bezoekers aanwakkeren. Juist Multatuli kwam, uitermate toepasselijk voor het thema van dit jaar, in beweging door in verzet te komen tegen het onrecht dat hij aantrof in de kolonie Nederlands-Indonesië, toen hij daar voor de Nederlandse overheid werkzaam was. Hij zag ernstig machtsmisbruik door de plaatselijke elite, dat gesteund werd door de Nederlandse overheid, die veel winst maakte met de koloniale handel. De uitbuiting en onvrijheid van de Indonesische bevolking vormden de motivatie voor zijn meesterwerk Max Havelaar (1860).

Om deze thematiek tastbaar en toegankelijk te maken voor alle leeftijden, zullen wij de workshop Vliegeren aan de gracht organiseren. Multatuli had een grote passie voor vliegeren en dit sluit mooi aan op het centrale thema van de Vrijheidsmaaltijd: Voor wie kom jij in beweging? In deze interactieve workshop kan jong en oud zelf aan de slag met het versieren van hun vliegers en een boodschap aan de vliegers bevestigen waarin ze uitdragen wat voor hun belangrijk is bij dit thema. Ter inspiratie zullen we daarbij suggesties en citaten uit het werk van Multatuli gebruiken. Daarna kan de deelnemer zijn gepersonaliseerde vlieger de lucht in laten.

De middag zal aanvangen met een Vrijheidstoost (vanaf het bordes) gevolgd door een korte lezing uit het werk van de schrijver, waarin het belang van vrijheid doorklinkt. Daarna zullen op gezette tijden rondleidingen door het museum worden gegeven. Naast de vaste collectie in de stijlkamer, is nu ook de tijdelijke tentoonstelling Ik weet niet waar ik sterven zal, over het beroemde verhaal van Saïdjah en Adinda, uit de Max Havelaar, te zien. Dit tragische liefdessprookje is door tekenaar Dick Matena opnieuw tot leven gewekt in een stripbewerking. Aan de hand van dit verhaal zal er ruimte zijn om met de conservator en de vrijwilligers over het onderwerp door te praten.

Naast de officiële programmering organiseren wij doorlopend natuurlijk ook de Vrijheidsmaaltijd, waarbij deelnemers gezamenlijk de welbekende Vrijheidssoep kunnen nuttigen, en onder het genot van een drankje in gesprek kunnen gaan.

Programma:
14.00 uur Opening van de maaltijd met de Vrijheidstoost en Multatuli-lezing

15.00 uur Rondleiding langs de tentoonstelling van Saïdjah en Adinda in het museum (10 à 12 p.)

16.00 uur Rondleiding langs de tentoonstelling van Saïdjah en Adinda in het museum (10 à 12 p.)

17.00 uur Rondleiding langs de tentoonstelling van Saïdjah en Adinda in het museum (10 à 12 p.)

14.00 uur – 18.00 uur Workshop: Vliegeren aan de gracht

14.00 uur – 18.00 uur Vrijheidsmaaltijd en borrel

 

Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Van de maan af gezien zijn we allen even groot
5 MEI 2022
14:00 — 18:00
Multatuli Museum
Korsjespoortsteeg 20
Amsterdam
Onderdeel van Bevrijdingspodia & Cultuur
Website by HOAX Amsterdam