Open Joodse Huizen
Archief
VOL! Van Gogh en de ‘boekenjood’
4 MEI 2023
14:00 — 15:00
Kantoorgebouw Van Gogh Museum
Let op! Dit event is al verstreken.
Cathelijne Blok vertelt over haar voorouders die boekenjoden waren en het belang van kunst.

In een zoektocht naar haar familiegeschiedenis kwam kunstjournalist en oprichter van de Titty Mag Cathelijne Blok er achter dat haar voorouders zogenaamde ‘boekenjoden’ waren. Boekverkopers die hun waar op straat verkochten. De gebroeders David en Jozef Blok waren op het Binnenhof in Den Haag en later ook in de Oude Manhuispoort in Amsterdam een fenomeen. Beroemd om hun kennis van zaken en bijzondere en curieuze boeken. Een van Jozef Blok zijn vaste klanten was Vincent van Gogh. In brieven aan zijn broer Theo liet Vincent weten wat voor bijzondere exemplaren hij nu weer bij Blok had aangeschaft. Ook portretteerde hij Jozef en ook diens vader en moeder, omdat het precies de ‘types’ waren waar Van Gogh naar op zoek was. Voor andere schilders vormden de broers ook inspiratie, op menig schilderij werden ze afgebeeld.

Samen met hoofdconservator van het Van Gogh Museum Edwin Becker en taalhistoricus en journalist Ewoud Sanders, vertelt Cathelijne Blok dit bijzonder verhaal over haar voorouders en het belang van kunst voor het kunnen doorvertellen van de geschiedenis.

Cathelijne Blok ging tijdens het schrijven van haar Masterscriptie Kunstgeschiedenis op zoek naar een eigen invulling van het begrip feminisme. Deze zoektocht is uitgemond in het online & offline feministische kunstplatform ‘TheTittyMag’. Verder geeft ze kunstlezingen, biedt ze creatieve consultancy voor vooraanstaande merken en musea, schrijft ze columns, maakt ze verschillende podcasts en schuift ze graag aan bij TV en online shows. Na haar eerste boek ZESTIEN met Tatjana Almuli, is ze momenteel bezig met haar tweede boek, Maar is het kunst?, bij Uitgeverij Podium.

Ewoud Sanders is taalhistoricus en journalist. Hij is vaste medewerker van onder meer NRC Handelsblad, Onze Taal en E-Data. Hij heeft ruim 25 boeken op zijn naam staan, waaronder De handel en wandel van de boekenjood (2015) en Boeken op het Binnenhof (2022). Begin 2017 promoveerde hij op het boek ‘Levi’s eerste kerstfeest. Jeugdverhalen over jodenbekering 1792-2015’.

Let op: het adres is gewijzigd. Het evenement vindt plaats op de Gabriël Metsustraat 8.

Om deel te nemen aan dit evenement, graag aanmelden via de ‘deelnemen’ knop onderaan deze pagina. Zonder bevestigingsmail kan je helaas niet toegelaten worden. 

 

 

 

Uitgelichte afbeelding: portret van Jozef Blok geschilderd door Vincent van Gogh (Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting))

VOL! Van Gogh en de ‘boekenjood’
4 MEI 2023
14:00 — 15:00
Kantoorgebouw Van Gogh Museum
Gabriël Metsustraat 8
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Website by HOAX Amsterdam