Herdenken
Archief
Van liefde in de roeiboot tot Engelandvaarder
5 MEI 2019
14:00 — 15:00
Jan Vroegopsingel 4
Let op! Dit event is al verstreken.

Op 16 september 1907 werd roei- en zeilvereniging Poseidon opgericht, een club die niet meedeed aan de destijds gebruikelijke verzuiling van verenigingen (waar derhalve geen Joden toegelaten werden) en die geen ballotage toepaste. Iedereen was welkom, ‘introductie geoorloofd’.

Dit verhaal wordt verteld op zondag 5 mei om 14.00 uur. Dit is een locatie met een groter aantal plaatsen.

Op 11 juni 1941 werden in het gebouw van Poseidon aan de Amstel twaalf joodse leden opgepakt tijdens een grote razzia. Het was een vergelding voor de bomaanslag op een Duitse officierswoning aan de Bernard Zweerskade. De twaalf Poseidon-leden werden met 300 andere mannen via Kamp Schoorl naar Mauthausen gestuurd waar zij werden vermoord. Uiteindelijk keerde tachtig procent van de Poseidon-leden na de oorlog niet terug.

Er zijn drie sprekers:

Ab Stokvis, voormalig bestuurslid, lid en mede-samensteller van het jubileum boekje 2007, vertelt over het vooroorlogse Poseidon.

Eduard van Weezel en Juultje Polak ontmoetten elkaar in 1932 bij Poseidon. Hun dochter Loes van Weezel haalt herinneringen op aan het bruisende clubleven, haar geboortehuis aan de Amstellaan (nu Vrijheidslaan) en de onderduikperiode.

Willem Mugge vertelt over het leven van Tobias (Tobs) Biallosterski, Poseidon-lid en Engelandvaarder. Bij het uitbreken van de oorlog was Biallosterski negentien jaar en besloot hij vrijwel meteen in het verzet te gaan. Hij hielp geallieerde piloten, joodse onderduikers en de illegale pers. Op 8 oktober 1943 vertrok hij naar Engeland, waar hij werd opgeleid tot geheim agent. Willem Mugge publiceerde eerder over deze verzetsman.

foto: Dames stijlroeien met voorzitter Van Moppes, Archief R.Z.V. Poseidon
foto: Biallosterskis gestuurd door Van Moppes, Archief R.Z.V. Poseidon
Van liefde in de roeiboot tot Engelandvaarder
5 MEI 2019
14:00 — 15:00
Jan Vroegopsingel 4
Jan Vroegopsingel 4
Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam