Cultureel programma
Archief
Azië x Nederland 2
2 MEI 2024
19:30 — 22:00
Verzetsmuseum
Let op! Dit event is al verstreken.
Aziatisch-Nederlandse oorlogsverhalen en verborgen geschiedenissen in het Verzetsmuseum.

Wie waren de personen met Aziatische roots die de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben meegemaakt?

In het project Azië x Nederland zoekt cultureel-maatschappelijk platform Pan Asian Collective (PAC) naar onderbelichte connecties tussen Azië, Nederland en Aziatische diaspora in Nederland. Voor de edities rondom 4 en 5 mei focussen wij ons op WOII-verhalen van en over personen van Aziatische afkomst in Nederland.

Van studenten in het verzet tot aan Chinees-Nederlandse restauranthouders
De eerste editie leverde bijzondere verborgen verhalen op die in nauwe samenwerking met het Chinese Indonesian Heritage Center (CIHC) zijn onderzocht en die vorig jaar op de Nieuwmarkt zijn tentoongesteld. De bekende WO-II verhalen vanuit Aziatische perspectieven vonden met name plaats in het buitenland, maar wist je dat er in Nederland ook verzetsstrijders, collaborateurs en inwoners waren met roots in Azië?

Over het evenement
Op 2 mei organiseert PAC samen met het CIHC en het Verzetsmuseum Amsterdam de tweede editie van Azië x Nederland, een interactieve avond waar herdenken, verbinding en een inclusieve kijk op erfgoed centraal staan. Het evenement is de kick-off van het verbrede initiatief, waarbij wij culturele instellingen en andere geïnteresseerden oproepen om eveneens op zoek te gaan naar deze verborgen oorlogsverhalen en deze te belichten. Ook wordt die avond de gelijknamige webpagina gelanceerd met gevonden verhalen, handige tools en ander bronmateriaal.

Help PAC om representatie en inclusie van Aziatisch-Nederlandse perspectieven in het culturele landschap in Nederland te stimuleren. Zo kunnen deze verhalen deel worden van het collectieve geheugen van Nederland. Sluit op 2 mei aan bij deze bijzondere avond.

Wil jij meer weten over het nieuwe initiatief Azië x Nederland van Pan Asian Collective? Volg ons dan op Instagram (@panasiancollective) of schrijf je in voor onze nieuwsbrief (www.pac.tv).

Azië x Nederland 2
2 MEI 2024
19:30 — 22:00
Verzetsmuseum
Plantage Kerklaan 61
Amsterdam
Onderdeel van Bevrijdingspodia & Cultuur
Georganiseerd door
Chinese Indonesian Heritage Center
Pan Asian Collective
Stadsarchief Amsterdam
Verzetsmuseum Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam