Herdenken
Archief
Verder op andermans persoonsbewijs
4 MEI 2019
12:00 — 15:00
Plantage Doklaan 40
Let op! Dit event is al verstreken.

Suze van Thiel, werkzaam op bevolkingsregister, gaf joodse vriendin Reina haar persoonsbewijs en naam. Achterneef Michiel Hemminga interviewt haar kinderen in een huis dichtbij het bevolkingsregister.

Dit verhaal wordt verteld op zaterdag 4 mei om 12.00 en 14:00 uur.

Suze van Thiel behaalde aan de Hervormde Kweekschool in 1941 haar hoofdakte. Er was een overschot aan leraren waardoor Suze geen baan kon vinden en ze bij het bevolkingsregister ging werken. Daarnaast volgde ze de Montessori-opleiding, waar ze de joodse Reina van Adelsbergen leerde kennen. Suze besloot haar vriendin te helpen door haar persoonsbewijs als verloren op te geven. Ze vroeg vervolgens een nieuwe aan. Reina kreeg het oude persoonsbewijs, nadat het voorzien was van een foto van de nieuwe eigenaresse.

Het persoonsbewijs is later nog een keer doorgegeven aan schoonzus van de partner van Reina, Harry Bolle. Die heette Ilse. De oudste dochter van Suze van Thiel, Adrie, denkt dat het doorgeven gebeurd is toen Harry en Reina naar Enschede gingen.

Harry en Reina zelf gingen later tijdens de oorlog aan het werk in Duitsland, ‘vrijwillig’ en onder hun eigen naam maar zonder ‘J’ op persoonsbewijs en paspoort. Ze dachten in het hol van leeuw veiliger te zijn dan in Nederland.

Ilse heeft baat gehad bij het vervalste persoonsbewijs toen ze werd gecontroleerd bij een grote razzia. Suze was daar op dat moment ook, wat was er gebeurd als er ineens twee Suze’s waren opgemerkt?

Suze hielp de familie in de oorlog ook aan bonkaarten vanuit haar bevolkingsregisterwerk. Ze heeft voor al haar werk de Yad Vashem onderscheiding gekregen. Suze’s dochter Adrie heeft nog steeds contact met de kinderen van Reina en Harry in Israël.

Verder op andermans persoonsbewijs
4 MEI 2019
12:00 — 15:00
Plantage Doklaan 40
Plantage Doklaan 40
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam