Huizen van Verzet
Archief
Verhalen uit de Transvaalbuurt
4 MEI 2022
12:00 — 14:00
Buurthuis BOOST
Let op! Dit event is al verstreken.
Heleen van den Berg-van Rijnbach (1939) en Hüsnü Yegenoglu vertellen over verzet en Joods leven in de Transvaalbuurt

12:00 uur: Heleen van den Berg-van Rijnbach 

Heleen van den Berg-van Rijnbach (1939) vertelt hoe zij op straat speelde in de Transvaalbuurt terwijl haar ouders onderduikers hielpen en verzetskrant Trouw verspreidden, tot dat het mis ging.

Heleen van Rijnbach woonde met haar ouders en vijf broers en zussen in de Transvaalbuurt, waar haar ouders tijdens de oorlog meer en meer bij het verzet betrokken raakten. Dat begon met het verspreiden van kranten en voedselbonnen, maar al snel haalden de ouders van Heleen ook onderduikers in huis. Totdat moeder Rijnbach in 1944 een briefje op de mat vond: ‘Vlucht met al uw kinderen,’ stond er op. ‘Grüne Polizei is op spoor.’ Heleen haalt herinneringen op aan haar jeugd en haar ouders in de gymzaal van buurthuis BOOST.

13:00 uur: Hüsnü Yegenoglu

Als je door de grote ramen van buurthuis BOOST naar buiten kijkt, zie je de voormalige bewoners van de Danie Theronstraat nog lopen, zegt architect Hüsnü Yegenoglu. En je hoort hun verhalen, als je heel goed luistert.

Hüsnü Yegenoglu promoveerde met een uitgebreid onderzoek naar de stedenbouwkundige oprichting van de Transvaalbuurt en de geschiedenis van de Danie Theronstraat, waar ooit voornamelijk Joden woonden. Hij sprak met voormalige bewoners over het vooroorlogse leven, toen veel Joodse gezinnen vanuit de Joden Houttuinen naar de Transvaalbuurt vertrokken. Op zoek naar een nieuw leven in de vernieuwde Danie Theronstraat werden zij slechts enkele jaren later naar het oosten gedeporteerd. In de meeste gevallen om nooit meer terug te keren. Hüsnü Yegenoglu vertelt in de gymzaal van buurthuis BOOST.

Foto: Stadsarchief Amsterdam / Arsath Ro’is, J.M.

Verhalen uit de Transvaalbuurt
4 MEI 2022
12:00 — 14:00
Buurthuis BOOST
Danie Theronstraat 2
Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Website by HOAX Amsterdam