Herdenken
Archief
Verhalen uit het Nationaal Holocaust Museum
4 MEI 2018
12:00 — 17:00
Nationaal Holocaust Museum
Let op! Dit event is al verstreken.
Getuigen, medewerkers en betrokkenen vertellen over deze plek met een geschiedenis.

Plantage Middenlaan 27 is het adres van de voormalige Hervormde Kweekschool, waar onderwijzeressen werden opgeleid. Tijdens de oorlog grensde het pand aan de crèche waar kinderen wiens ouders in de Hollandsche Schouwburg vast zaten werden ondergebracht. Via de achtertuinen werden kinderen naar de Kweekschool overgebracht en van daaruit weg gesmokkeld. Momenteel is het Nationaal Holocaust Museum er gevestigd. Verhalen van overlevenden, maar ook over de toekomst van deze bijzondere plek.

Deze verhalen worden verteld om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

12.00 Oorlogswees Marco de Groot (1939) verdrong het verleden het grootste deel van zijn leven. Uiteindelijk ging hij de confrontatie toch aan, o.a. als mede-aanklager in het proces tegen Demjanjuk (2009-2011).

13.00 Het Nationaal Holocaust Museum in oprichting. Stel al je vragen over het Nationaal Holocaust Museum in oprichting aan Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier.

14.00 Frank Hemminga over de gevolgen van het gepubliceerde Vrij Nederland onderzoek over een fotoalbum van de joodse crèche. Frank gaat in gesprek met met crèchekind Lies Fresen-Ferron en fotografie conservator van het Joods Cultureel Kwartier, Bernadette van Woerkom.

15.00 Een introductie en workshop over het digitale Joods Monument met Lonnie Stegink en Anat Harel van het Joods Cultureel Kwartier.

16.00 Jantien van Hall, rechter en lid raad van toezicht van de Hollandsche Schouwburg, over het verzet door haar grootvader ‘de bankier van het verzet’ Walraven van Hall.

foto: © Joods Cultureel Kwartier
Verhalen uit het Nationaal Holocaust Museum
4 MEI 2018
12:00 — 17:00
Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Georganiseerd door
Nationaal Holocaust Museum
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam