Vrijheidsmaaltijd
Archief
VOL – Indische Vrijheidsmaaltijd in het Amsterdam Museum
5 MEI 2018
16:00 — 19:00
Museumcafe Mokum
Let op! Dit event is al verstreken.

Op zaterdag 5 mei organiseert het Indisch Herinneringscentrum i.s.m. Amsterdam Museum een bijzondere Indische Vrijheidsmaaltijd – Ritme van Vrijheid.

Tegen de achtergrond van de tijdelijke expositie 50 jaar Paradiso duiken we in de Indische en Molukse initiatieven gedurende de woelige jaren ’80: van de populaire Moluccan Moods-avonden, tot spraakmakende bijeenkomsten en debatten zoals de Indische jongerendag in mei 1984. Hoe blikken muzikanten, kunstenaars en activisten van toen terug op deze periode? Is er anno 2018 veel veranderd?

Geest van Verzet
“In de jaren ‘80 begonnen Indische jongeren zich af te zetten tegen het koloniale en tempo doeloe-gedachtengoed van hun ouders. Paradiso was een vrijplaats waar ruimte was voor Indische en Molukse jeugd om bijeen te komen en zich te uiten.“  – Peter Bouman

In de roerige jaren ’80 heerste er in Nederland een geest van verzet: heftige demonstraties, kraakbewegingen, de opkomst van extreem rechts en anti-apartheid. Tegen deze achtergrond groeiden onder Molukse en Indische jongeren de behoefte zich op eigen wijze te uiten. Deze generaties groeiden op in vrijheid, maar met de bagage van hun ouders die de oorlogen in de voormalige kolonie hadden meegemaakt. De tot poptempel omgebouwde kerk vormde een broedplaats voor vrijheid in expressie. In de vorm van muziek, kunst en debatten vonden vele Indische en Molukse jongeren van toen dan ook hun weg naar Paradiso.

Programma

Tijdens het programma spreekt conservator Annemarie de Wildt over de totstandkoming van 50 jaar Paradiso en bekijken we de expositie. Rocky Tuhuteru haalt herinneringen op met de welbekende percussionist Nippy Noya, kind aan huis bij Paradiso, striptekenaar Peter van Dongen, die er samen met zijn broers speelde onder de naam The Original Talkatives, Eddy Tutuarima mede-initiatiefnemer van de populaire Moluccan Moods: één van de meest succesvolle vaste programma’s in de jaren ’80 van Paradiso en Peter Bouman, sprak naast o.a. Ernst Utrecht en Monique Salomon als activistische jongere op de Indische Jongerendag in mei 1984. Zangeres Monica Akihary die op 17-jarige leeftijd in de poptempel debuteerde, speelt o.a. nummers die ons meenemen naar de befaamde Moluccan Moods-avonden.

Samen met de gasten én publiek blikken we terug op legendarische concerten en avonden, wilde feesten, heftige debatten. Over de oorsprong en de wortels van de Indische en Molukse muziektradities, wat vrijheid om je te verzetten en te uiten toen betekende en de rol die Paradiso hierin speelde.

15:30 – 16:00   Ontvangst
16:00 – 18:00   Programma
18:00 – 19:00   Indische Vrijheidsmaaltijd en borrel

De Indische Vrijheidsmaaltijd – Ritme van Vrijheid zit vol! Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst door een mailtje te sturen naar: info@indischherinneringscentrum.nl, o.v.v. Indische Vrijheidsmaaltijd, met daarin je naam, telefoonnummer en het aantal mensen dat je op de lijst wilt plaatsen. Zodra er voor je plek is, word je direct door ons benaderd.

Tijdens één van de Moluccan Moods avonden Foto: Moluks Historisch Museum
VOL – Indische Vrijheidsmaaltijd in het Amsterdam Museum
5 MEI 2018
16:00 — 19:00
Museumcafe Mokum
Kalverstraat 92
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden
Georganiseerd door
Amsterdam Museum
Indisch Herinneringscentrum
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam