Vrijheidsmaaltijd
Archief
Vrijheid bezongen in de opera
5 MEI 2018
18:00 — 21:00
Cultureel Centrum Gouden Leeuw
Let op! Dit event is al verstreken.

Vrijheid is al vier eeuwen het thema van populaire opera’s. In de Grote Zaal van Cultureel Centrum Gouden Leeuw krijg je op 5 mei de mooiste opera aria’s en ensembles over vrijheid te horen, zoals Fidelio en Tosca. Geniet daarnaast in restaurant D’Oro van een Vrijheidsmaaltijd geïnspireerd op de lievelingsgerechten van Beethoven en Puccini.

Vrijheid is al vier eeuwen het thema van populaire opera’s. In Ludwig van Beethoven’s FIDELIO draait het om de bevrijding van een politieke gevangene die Florestan heet. Die wordt uiteindelijk bevrijd door zijn vriendin Leonore, die verkleed als jongen met de naam Fidelio de gevangenis weet binnen te dringen als manusje van alles. De opera eindigt met een ode aan de vrijheid. Ook in TOSCA van de italiaan Puccini speelt een politieke gevangene een hoofdrol. Zijn naam is Cavaradossi en hij overleeft uiteindelijk niet. Zijn vriendin en operazangeres Tosca doet haar best hem te redden maar kiest uiteindelijk ook voor de dood. Ook Mozart komt aan de orde in ons programma. In zijn laatste opera La Clemenza di Tito komen ingrijpende politieke problemen aan de orde.

Voorafgaand aan de Vrijheidsmaaltijd en de optredens houdt Hans Nieuwenhuis, directeur van Cultureel Centrum Gouden Leeuw en internationaal operaregisseur een korte lezing over het thema: vrijheid als thema in in vier eeuwen opera, van Claudio Monteverdi tot Philip Glass.

De twee gangen van de Vrijheidsmaaltijd zijn geïnspireerd op de lievelingsgerechten van de gekozen componisten: Beethoven was gek op macaroni met boter en kaas en soep met heel veel eieren (‘alleen mensen met een groot hart kunnen een goede soep maken…’). Zijn favoriete wijn kwam uit Oostenrijk (Grüner Veltliner). Puccini hield – nog meer dan Beethoven – van goed eten en was o.a. gek op mosselen, gekookt of gebakken, het liefst vergezeld van veel ‘bruschetta’ (geroosterd Italiaans brood met olijfolie en veel knoflook). Ook hierbij past een witte wijn uit Oostenrijk voortreffelijk.

Ondanks het feit dat Beethoven en Puccini zeker geen vegetariërs waren, zullen we graag zorgen dat ook de vegetariërs een smakelijke maaltijd krijgen. Eet je vegetarisch? Geef het even door bij je aanmelding.

Entree: €6,00 voor een tweegangendiner in restaurant D’Oro.
Reserveren: per email via doro@ccgoudenleeuw.nl of info@ccgoudenleeuw.nl, telefonisch 020-3343314, via de Facebookpagina van Cultureel Centrum Gouden Leeuw of persoonlijk in het restaurant. Er is plek voor 45 personen.

Thema's
Opera
Vrijheid bezongen in de opera
5 MEI 2018
18:00 — 21:00
Cultureel Centrum Gouden Leeuw
Gouden Leeuw 900
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden
Georganiseerd door
Cultureel Centrum Gouden Leeuw
D'Oro
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam