Lezing & debat
Archief
Vrijheid en gastvrijheid: Oekraïense kunstenaars in het Wilhelmina Gasthuis
30 APR 2023
17:15 — 18:30
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 19
Let op! Dit event is al verstreken.
Een conversatie met drie gevluchte Oekraïense kunstenaars, die als Artist in Residence te gast zijn in AtelierWG op het WG-terrein.

De Oekraïense kunstenaars die te gast zijn of waren in airWG delen hun ervaringen: fotograaf Hanna Hrabarska, beeldend kunstenaar Anna Kakhiani en illustrator Polina Doroshenko. Chris Keulemans (auteur van Gastvrijheid) leidt het gesprek over vrijheid, thuis, oorlogstijd en hun werk als kunstenaar in ballingschap.

In twee van de oude ziekenhuispaviljoens van het voormalige Wilhelmina Gasthuis hebben sinds 1984 ruim 100 kunstenaars hun atelier, samengebracht in de stichting atelierWG. Eén ervan is in gebruik als gastatelier, Artist in Residence (airWG). Deze unieke ruimte is sinds vorig jaar tijdelijk vrijgemaakt als ‘thuis’ en werkruimte voor gevluchte Oekraïense kunstenaars.

Hanna Hrabarska

Hanna Hrabarska (1986) is een Oekraïense fotograaf, documentair kunstenaar, journalist en fotografiedocente. Vóór de oorlog had ze een studio in het centrum van Kyiv. Sinds Hanna Hrabarska met haar moeder Oekraïne verliet documenteerde ze haar eigen reis als ‘oorlogsvluchteling’ (o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad). In het laatste kwartaal van 2022 was ze artist in residence in WG Ateliers.

Anna Kakhiani

Anna Kakhiani (1991) uit Kyiv is een Oekraïense beeldend kunstenaar en curator, werkend met verschillende media, waaronder video, film, tekst, installatie, maar ook performance en land art. Kort na het begin van de oorlog reisde ze via west-Oekraïene van Kyiv naar Nederland. Na een periode in een opvangcentrum in het voormalige Gemeentehuis van Piershil, Hoekse Waard en kwam ze eind vorig jaar naar Amsterdam. Begin dit jaar was ze artist in residence in WG Ateliers.

Polina Doroshenko

Polina Doroshenko (1989) woonde voor de oorlog in Kiyv waar ze werkte als boekenillustrator, ontwerper en kunstdocente grafiek. In maart 2022 moest zij samen met haar vierjarige dochter Stefaniia hun huis ontvluchten en trokken ze naar Barcelona, waar ze tijdelijk onderdak vonden bij vrienden. Na haar vertrek uit Oekraïne begon ze een schetsboek met tekeningen, een grafisch dagboek, dat ze ziet als een vorm uit-de-eerste-hand om haar gedachten, ideeën en angsten te visualiseren. Deze maand verhuisde ze met haar dochter naar Amsterdam voor haar airWG residentie.

Chris Keulemans

Chris Keulemans (1960) is reizende schrijver, journalist en moderator. Hij publiceerde diverse boeken, fictie en non-fictie, en publiceerde talrijke artikelen over kunst, engagement, migratie, muziek, cinema en oorlog. Zijn meest recente boek is Gastvrijheid (Uitgeverij Jurgen Maas, 2021) een mix van reisverhalen, herinneringen, observaties en verbeelding over de kunst van de gastvrijheid.

Let op: de voertaal van dit programma is Engels. 

Uitgelichte foto: De laatste foto die Hanna Hrabarska maakte in haar geboorteland Oekraïne, tijdens de rit naar de grens. Foto: Hanna Hrabarska, 2022.

Vrijheid en gastvrijheid: Oekraïense kunstenaars in het Wilhelmina Gasthuis
30 APR 2023
17:15 — 18:30
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 19
Onderdeel van Programma 30 april
Georganiseerd door
AtelierWG
Website by HOAX Amsterdam