Vrijheidsmaaltijd
Archief
Vrijheidsiftar in het Tropenmuseum onderdeel van de Vrijheidstour
5 MEI 2019
19:00 — 23:00
Tropenmuseum
Let op! Dit event is al verstreken.

De Vrijheidsiftar op 5 mei staat in het teken van het vieren van de vrijheid, verbroedering en het gezamenlijk beleven van tradities. Tijdens deze editie leggen wij de verbinding tussen Bevrijdingsdag en de start van de Ramadan. Sprekers en performers met een Joodse ofwel Arabische/Moslim achtergrond kijken samen met de dinergasten over muren heen.

Van 5 mei naar de Ramadan

Is vrijheid vanzelfsprekend? Betekent vrijheid iets anders als je weet hoe het is om niet vrij te zijn? Hoe ziet vrijheid er vandaag de dag uit en waar hebben we vrijheid in Nederland aan te danken? Dit zijn vragen en overdenkingen die opkomen rondom de herdenkingen. Ook tijdens Ramadan, die dit jaar rond 5 mei aanvangt, onderbreken gelovigen de dagelijkse routine door gezamenlijk stil te staan bij de belangrijke waarden in het leven en dat van hun naasten. Een moment van bezinning over wie je bent en hoe je je leven invult in relatie tot je eigen familiegeschiedenis. Daarom vieren wij op zondagavond 5 mei samen de vrijheid en ons gezamenlijk streven naar een vreedzame maatschappij.

Programma: zoeken naar vrijheid over muren heen

Het Tropenmuseum en de Vrijheidstour slaan voor de tweede keer de handen ineen om deelnemers aan het diner in de monumentale Lichthal te laten proeven van een uitgebreide iftar maaltijd. Voordat we aan tafel gaan is het mogelijk om de tentoonstelling Verlangen naar Mekka te bezoeken met een rondleider. De avond wordt omlijst door sprekers, voordrachten en live optredens. Zo vertelt schrijver Natascha van Weezel over haar persoonlijke zoektocht naar vrijheid in het Beloofde land. Rabbijn Lody van de Kamp en scholiere en moslima Oumaima al Abdellaoui dragen voor uit de briefwisseling Over Muren Heen. Met deze hoopvolle briefwisseling met als startpunt nieuwsgierigheid geven zij een inkijk in twee culturen in de Nederlandse samenleving zonder daarbij hete hangijzers uit de weg te gaan. De Iraans/Marokkaanse zangeres Mor Karbasi brengt Andalusische muziek in het Hebreeuws. Een spoken word performance door Atta de Tolk sluit de avond af.

Museumbezoek

19.00 – 20.30 uur Bezoek tentoonstelling Verlangen naar Mekka

Iftar

20.30 – 22.30 uur
•  Openingswoord Directeur Tropenmuseum Stijn Schoonderwoerd
•  Spreker: Natascha van Weezel
•  Uitreiking Vrijheidsaward
•  Voordracht uit de briefwisseling Over Muren Heen door Lody van de Kamp en Oumaima al Abdellaoui
•  Spoken Word: Atta de Tolk
•  Muziek: Mor Karbasi & band
•  Host: cabaretduo Waterkonijnen

Het gaat om een iftar, wij dienen het eten daarom na zonsondergang op. Er wordt halal, kosjer en vegetarisch geserveerd. Bij de reservering van uw ticket kan u uw voorkeur aangeven.

Tickets

Tickets €15,00 euro
Online reserveren via tickets.tropenmuseum.nl/nl/vrijheidsifta

Partners

Restaurant Meram, Amsterdams 4 en 5 mei Comité, Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost, Boksteam ABC, Studio Jacques Koeweiden.

Collectief de Vrijheidstour

Netwerk Amsterdamse Helden, ArteGanza, Upcycle Connection, Bridgizz en EuroMarocNed.

Volg onze social media voor de laatste updates!

Website: www.vrijheidstour.nl www.tropenmuseum.nl
Facebook: Vrijheidstour Tropenmuseum
Twitter: @vrijheidstour
Instagram: @vrijheidstour @tropenmuseum

Voor meer informatie over de Vrijheidsmaaltijden kunt u contact opnemen met de organisatie: info@vrijheidstour.nl

Thema's
Iftar
Ramadan
Vrijheidsiftar in het Tropenmuseum onderdeel van de Vrijheidstour
5 MEI 2019
19:00 — 23:00
Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden
Georganiseerd door
Collectief de Vrijheidstour
Het Tropenmuseum
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam