Vrijheidsmaaltijd
Archief
Vrijheidslezing en maaltijd
5 MEI 2021
11:30 — 13:00
Museum Het Schip
Let op! Dit event is al verstreken.
In het kader van 5 mei organiseert Museum Het Schip een online themalezing met Vrijheidsmaaltijd over de Spaarndammerbuurt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

In de lezing op 5 mei neemt buurtbewoner en stadsgeograaf Ton Heijdra u mee in de levens van de buurtbewoners en de plekken in de wijk die in de oorlog geschiedenis hebben geschreven: de school waarop een vliegtuig neerstortte, de Houthavens waar men stookhout voor de kachel verzamelde, de gaarkeukens in de Suikerfabriek en kleuterschool de Veulens; de huidige locatie van Museum Het Schip. Er wordt verteld over de schuilkelders in de Zaanstraat en op het Spaarndammerplantsoen, en de grote bevrijdingsfeesten die in de buurt plaatsvonden. Ook komt u te weten waarom er in Spaarndammerbuurt een Henk Curièrekade en een Martin Vlaarkade zijn.

De Spaarndammerbuurt in Amsterdam heeft een bijzondere geschiedenis. Het was een buurt waar mensen streden voor rechtvaardigheid, ook in de Tweede Wereldoorlog.
Canadese militairen herstellen de in de winter zwaar beschadigde trambanen in de Spaarndammerstraat

De lezing wordt gehouden via Zoom. Na het boeken van een ticket sturen wij u een Zoom-handleiding en een link om op de lezing in te loggen.

Ondanks de coronabeperkingen houden we graag onze traditie van een Vrijheidsmaaltijd overeind! U ontvangt daarom bij uw ticket een blik heerlijke Vrijheidsmaaltijdsoep (vegan), dat we na de lezing graag samen met u aanbreken. U kunt de soep in de week voor de lezing coronaproof bij het museum afhalen.

Woont u te ver weg om de soep op te halen? Dan ontvangt u van ons het recept van de soep en het boekje ‘In het zicht van de verwoeste Haven’ van directeur Alice Roegholt.

Tickets voor de lezing en Vrijheidsmaaltijd kun je hier bestellen en kosten € 15,00 per persoon.

 

Thema's
Online
Vrijheidslezing en maaltijd
5 MEI 2021
11:30 — 13:00
Museum Het Schip
Oostzaanstraat 45
Amsterdam
Georganiseerd door
Museum Het Schip
Website by HOAX Amsterdam