Vrijheidsmaaltijd
Archief
Vrijheidsmaaltijd: familiefoto’s
5 MEI 2019
12:30 — 14:30
Nationaal Holocaust Museum
Let op! Dit event is al verstreken.

Op de bijzondere, historische binnenplaats van het Nationaal Holocaust Museum vindt een Vrijheidsmaaltijd plaats rondom het thema Foto’s & Familie. Na de maaltijd is er tijd voor een bezoek aan de tentoonstelling De Jodenvervolging in Foto’s. Aan de hand van zelf meegenomen familiefoto’s kan men tijdens het eten in gesprek. Wat betekende vrijheid voor jouw familie op die foto’s eigenlijk?

De maaltijd vindt plaats op de binnenplaats van het Nationaal Holocaust Museum, in de voormalige Hervormde Kweekschool. Een plek met een bijzonder verhaal, niet alleen in de nationale geschiedenis; maar juist ook op familieniveau.

Op deze historische locatie eten we op 5 mei aan lange tafels, om samen te praten over wat vrijheid voor ons betekent, maar ook wat dat voor onze familie betekende. Aan de hand van de meegenomen familiefoto’s gaan we in het bijzonder in op wat dat voor hen betekende op het moment van de opname. Het menu bestaat uit verschillende soorten hummus en salades met pita’s en landbrood. De maaltijd wordt bereid door Vos Kosher Catering.

Micha Bruinvels verzorgt de aftrap met een verhaal over zijn familiefoto:

Dit is de trouwfoto van mijn grootouders Froukje van Gelder en Mozes Bruinvels. Ze trouwden op 18 oktober 1939. Deze foto is de enige stoffelijke herinnering die mijn vader Jacob Bruinvels, schuilnaam Hansje de Wit, na de oorlog aan zijn ouders had en aan de liefdevolle relatie waaruit hij is voortgekomen.

Zijn voogd en enig overgebleven familielid oom Isaac Bruinvels en vrouw Elisabeth Groen gebruikten de foto om mijn vader uit te leggen wie zijn ouders waren en dat zij, samen met zijn oudere broer Benjamin, de holocaust niet hadden overleefd.

Voor mij persoonlijk is deze foto het begin van een visuele familiestamboom die thuis aan de muur hangt. Ook vormt de foto het startpunt van mijn zoektocht naar wat er met mijn familie tijdens de sjoa is gebeurd. En ik gebruik de foto om mijn familieverhaal te vertellen: om zo aandacht te vestigen op wat mijn familie, en heel veel andere families, is overkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog: namelijk te worden vervolgd en vervolgens te worden vermoord, enkel en alleen vanwege hun geloof en afkomst.

 Ik vertel u er graag meer over op 5 mei tijdens de Vrijheidsmaaltijd.

Over de tentoonstelling

De huidige tentoonstelling De Jodenvervolging in Foto’s vertelt het verhaal van de Jodenvervolging in Nederland tussen 1940-1945. De tentoonstelling toont een groot en representatief overzicht van de fotografische vastlegging van de Jodenvervolging. De beelden laten op indringende en confronterende wijze de gevolgen van de anti-joodse maatregelen in bezet Nederland zien. Ze getuigen van het genadeloze optreden van de Duitse bezetter, de medewerking van Nederlanders aan de deportaties, maar ook van de hulp aan onderduikers, en van het dagelijkse joodse leven tijdens de bezetting.

Programma

12:30 – 13.30 Aan tafel & gesprek

13:30 – 14.30 Tijd voor tentoonstellingsbezoek

Entree: €7,50, inclusief toegang tot het NHM.

Aanmelden: koop je kaartje hier

Het menu is vegetarisch en koosjer. Bij de maaltijd is er plek voor 50 personen.

Vrijheidsmaaltijd: familiefoto’s
5 MEI 2019
12:30 — 14:30
Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden
Georganiseerd door
Nationaal Holocaust Museum
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam