Vrijheidsmaaltijd
Archief
Vrijheidsmaaltijd Magere Brug
5 MEI 2023
15:00 — 17:00
Magere Brug
Let op! Dit event is al verstreken.
120 genodigden eten samen op een iconische plek.

Deze Vrijheidsmaaltijd staat in het teken van gastvrijheid. De Magere Brug over de Amstel, die in 1941 werd opgehaald om de Joodse buurt te isoleren, staat op 5 mei in het teken van verbinding. Tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 werden vijftigduizend kinderen uit de randstad opgevangen in gastgezinnen buiten de steden. De gastvrijheid van toen inspireert ook nu: op 5 mei viert de stad tijdens de Vrijheidsmaaltijden de open en vrije samenleving, met onderlinge solidariteit als belangrijke pijler. Kinderen van toen die opgevangen werden bij boeren buiten de stad, schuiven aan bij statushouders die recent naar Nederland vluchtten en opgenomen zijn in een gastgezin via Takecarebnb. Dit initiatief is opgericht vanuit het idee dat wederzijds begrip ontstaat en angst verdwijnt als mensen met elkaar in contact komen. Het totale gezelschap van 120 gasten vormt samen een bijzondere representatie van mensen die opstaan voor de vrijheid van anderen.

Samuel Levie serveert de Vrijheidssoep van London Loy, de Amsterdam Klezmerband zorgt voor muzikale aankleding en Job Cohen spreekt de aanwezigen toe.

Op de foto van links naar rechts: Ahmad Azaab (via Takecarebnb te gast geweest bij een gastgezin in Weesp), London Loy (chef van de Vrijheidssoep), Samuel Levie (initiatiefnemer Vrijheidssoep), Els Burger (als kind in de hongerwinter te gast geweest bij een gastgezin in Groningen).

Vrijheidsmaaltijd Magere Brug
5 MEI 2023
15:00 — 17:00
Magere Brug
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden
Website by HOAX Amsterdam