Rondleiding & wandeling
Archief
Vrijheidsverhalen in Slotermeer
5 MEI 2021
12:00 — 18:00
Het Glazen Huis, Plein '40-'45
Let op! Dit event is al verstreken.
Een wandeling met verhalen over vrijheid

Op 5 mei gaat in Amsterdam Slotermeer een bijzondere verhalenwandeling van start. Bewoners  van de wijk delen hun verhalen over vrijheid, verbonden met de verhalen van de verzetshelden  naar wie straten in de wijk genoemd zijn. Hun verhalen zijn ook te lezen op plakkaten en borden die recent geplaatst zijn in de buurt. Op die manier wil initiatiefnemer Storytelling Centre in  samenwerking met Eigenwijks aandacht vragen voor het belang van het vieren van Vrijheid, ook in  een buurt waarin niet iedereen zich met de Tweede Wereldoorlog verbonden voelt. In verband  met corona zijn de verhalen tijdens de wandeling digitaal te beluisteren, via een app of het  scannen van een QR-code.

Veel straten in Amsterdam Slotermeer Oost dragen de namen van verzetshelden. Mensen die  streden voor onze vrijheid. Wie herinnert hen nog? En kunnen we ons voorstellen welk offer zij  brachten voor de vrijheid van een ander? 

Kortom, wat betekent vrijheid voor ons? Die vraag stelden wij aan een aantal bewoners van  Slotermeer en we vroegen hen om daarover een verhaal te maken. Op 5 mei (en daarna) zijn deze  verhalen te beluisteren in een verhalenwandeling langs verschillende plekken in Slotermeer. We  verbinden ze met de verhalen van al die helden die in de tweede wereldoorlog streden voor onze  vrijheid. Om hen niet te vergeten, maar ook om stil te staan bij onze vrijheid. 

De verhalen worden verteld door Annemarie, Imane, Jesper, Jorine en Sara. Zij zijn begeleid in het  maken van een verhaal door Fouad Lakbir en Arjen Barel 

De wandeling is fysiek en de verhalen zijn digitaal. Bij het beginpunt, in het Glazen Huis op Plein ’40- ’45, kan het publiek op 5 mei een wandelroute halen. Op vijf plekken langs die route zijn QR codes te  vinden. Deze kunnen de wandelaars scannen en dan kunnen ze het verhaal dat bij die plek hoort  beluisteren. De verhalen duren allemaal circa tien minuten.

Meer informatie is te vinden op www.verhalenvan.amsterdam. 

Belangstellenden kunnen de route ook lopen met de IZI-travel app. De route in deze app blijft ook na  5 mei beschikbaar. 

Over Storytelling Centre  

Storytelling Centre gelooft in de kracht van verhalen vertellen. Daarnaast hebben we de overtuiging  dat in een evenwichtige, cultureel diverse samenleving ruimte moet zijn voor ieders verhaal. In een  veranderende maatschappij zien wij het als een noodzaak om een podium te bieden voor al die  verhalen, in het theater en daarbuiten, en mensen door middel van verhalen te verbinden. Dat is  onze drijfveer.  

De afgelopen jaren ontwikkelde Storytelling Centre tal van activiteiten op het gebied van storytelling. Inmiddels staat het Centre nationaal en internationaal bekend als trainingscentrum, festivalproducent, producent van actuele voorstellingen, supporter van culturele diversiteit en als  verbinder. 

Vrijheidsverhalen in Slotermeer
5 MEI 2021
12:00 — 18:00
Het Glazen Huis, Plein '40-'45
Plein '40-'45
Amsterdam
Georganiseerd door
Storytelling Centre
Website by HOAX Amsterdam