Aan de hand van hun dagboeken, kaarten en brieven volgen we vijf mensen tijdens hun leven voor en tijdens WOII. Door Duitsland, Nederland, de kampen en getto’s in Polen tot aan hun dood of bevrijding.
Brieven en dagboeken van een de 17-jarige Wanda Verduin laten zien wat de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s voor haar en haar familie betekenden. Jules Schelvis overleefde op miraculeuze wijze. Hij slaagde er vanuit een getto in Polen in familieleden te laten weten dat hij nog leefde. Dit in tegenstelling tot zijn vrouw en schoonfamilie, die in Sobibor werden vermoord. De derde hoofdpersoon is een verzetsman, Nico Peeters. Wij volgen zijn lange tocht door concentratiekampen in Nederland naar Dachau.
Wolfgang Maas is 16 jaar als hij in 1936 uit Duitsland naar Winterswijk vlucht, waar hij verkering krijgt met Thea Windmuller. Hun dagboeken en brieven vertellen over liefde, vervolging, onderduik en ondergang.
In een ‘stemhokje’ wordt ingegaan op de vraag welke betekenis hun verhaal heeft voor nu. Dit wordt gedaan door Natascha van Weezel, Ad van Liempt en Karsu. Zij leggen actuele dilemma’s voor over communicatie, vluchtelingen en vrijheid van meningsuiting op social media.
Tijden
Zondag 5 mei van 10.00-13.00 uur.
Entree
Gratis
De tentoonstelling is te zien van 19 maart t/m 6 mei op werkdagen. Openingstijden: ma t/m donderdag van 8.30 tot 20.30 uur; vrijdag van 8.30 tot 17:00 uur. Kijk voor meer info op www.pudv.nl