Concert
Archief
Wat blijft is de muziek…
1 MEI 2024 — 2 MEI 2024
20:00
Splendor
Let op! Dit event is al verstreken.
Vertelconcert over het tragische verhaal van Menachem Asscher vol invoelbaar drama en meeslepende muziek.

In juli 1942 kreeg de 22-jarige Menachem Asscher een oproep voor een werkkamp in Duitsland. Hij vertrok vol goede moed. Eerst naar Westerbork en drie dagen later naar Auschwitz, waar hij vrijwel direct na aankomst werd vergast. Daar zou het verhaal zoals voor velen kunnen eindigen. Maar Menachem, zoon van schrijfster Clara Asscher Pinkhof en opperrabijn van Groningen Abraham Asscher, was een begenadigd pianist en een jonge componist. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en dankzij zijn moeder kon een groot deel van zijn muziek gered worden.

Deze werken bleven jaren bij de leden van de familie die de oorlog overleefden onder het stof liggen. Tot Lilian Kars, die samen met haar echtgenoot Paul Janssen werkt aan een boek over Menachems oom Sallie Pinkhof en diens familie, met dank aan het speurwerk van de overgebleven familieleden in Israël de muziek boven water kreeg.

Nu klinkt deze muziek voor het eerst in het openbaar, gespeeld door de Israëlische pianist Imri Talgam. Lilian Kars vertelt aan de hand van fragmenten uit onder andere de autobiografie Danseres zonder benen van Clara Asscher-Pinkhof over het leven en de ontwikkeling van Menachem terwijl het verhaal en de muziek verder reliëf krijgen door werken van Beethoven, Bach en Menachems tijdgenoot Leo Smit.

In combinatie met foto’s van Menachem en zijn familie, brengt het de verschrikkingen van een oorlog op enerverende wijze in kaart en maakt het en passant duidelijk hoezeer er een schat aan culturele rijkdom en ontwikkeling bruut is afgesneden. Een concert vol invoelbaar drama, meeslepende muziek en uiteindelijk vooral ook hoop.

Tekst en verteller: Lilian Kars
Piano: Imri Talgam

Deze voorstelling is geschikt voor 12-18 jaar en volwassenen.

Wat blijft is de muziek…
1 MEI 2024 — 2 MEI 2024
20:00
Splendor
Nieuwe Uilenburgerstraat 116
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam Kaarten: €16
Georganiseerd door
Theater Na de Dam
Website by HOAX Amsterdam