Vrijheidsmaaltijd
Archief
Wat zou jij doen?
5 MEI 2018
18:00 — 21:30
Museum Perron Oost
Let op! Dit event is al verstreken.
Vrijheidsmaaltijd bij Museum Perron Oost

Op het monumentale perron bij het opzichtershuisje van Museum Perron Oost vindt een Vrijheidsmaaltijd plaats rondom de tentoonstelling ‘Wat zou jij doen?’. Stel jezelf de vraag: Wat zou jij doen als je Mahmoud Noufal, Lody van de Kamp, of Wim Sels zou zijn geweest?

Als je in een oorlog terecht komt kan je verschillende keuzes maken. Kies je voor verzet? Werk je mee met de vijand? Blijf je daar waar het oorlog is of vlucht je naar een veiliger plek? Het zijn keuzes die achteraf vaak gedefinieerd worden als goed, fout, dapper of laf. Veelal door mensen die nooit in die situatie zaten. Is de vraag wat zou jij doen? wel te beantwoorden en kan je oordelen over de keuze van een ander? Die vragen staan centraal in Museum Perron Oost tijdens de weken rondom 4 en 5 mei.

De Vrijheidsmaaltijd van Museum Perron Oost haakt aan bij de tentoonstelling in het Perronhuisje, waarin verschillende oorlogsverhalen en religies met elkaar verbonden worden.

De Vrijheidsmaaltijd wordt geopend door de Syrische Mahmoud Noufal (27). Hij vertelt hoe hij voor de oorlog moest vluchten en naar Nederland kwam. Esmeralda Detmers, buurtbewoonster en theaterdocent bij Improbattle, begeleidt Mahmoud bij het schrijven en voordragen van zijn verhaal.

Daarnaast verzorgt een aantal jongeren van ImproBattle, een organisatie voor improvisatietheater aan jongeren, een bijzondere voorstelling. Zij proberen zich, vanuit hun eigen wereld en achtergrond, in Mahmoud Noufal, Lody van de Kamp en Wim Sels (lees hieronder meer over hen) te verplaatsen. In tekst en muziek laten ze horen wat zij zouden hebben gedaan als ze in zo’n oorlogssituatie hadden gezeten. Daarnaast stellen ze elkaar vragen: Wat doe jij nu om van de stad Amsterdam een lieve stad te maken? Zorgen wij wel goed voor elkaar? Ook als er een oorlog zou uitbreken? Kan je die vragen eigenlijk wel beantwoorden als je zelf nooit in zo’n situatie hebt verkeerd?

Als de voorstelling is afgelopen, kan je genieten van de maaltijd geserveerd door koks uit de buurt. De vragen en verhalen die eerder zijn opgeworpen zorgen voor gespreksstof tijdens het eten.

Ook Mahmoud gaat tijdens het eten in gesprek met de andere bezoekers. De gesprekken die hij voert worden opgenomen door radiomaker Joost Wilgenhof. Delen van die gesprekken zijn op een later tijdstip terug te horen in Museum Perron Oost.

Entree: €7,50
Reserveren: via info@museumperronoost.nl of 06-53404786. Er is plaats voor 100 personen.

 

Wie zijn Mahmoud Noufal, Wim Sels en Lody van der Kamp?

Mahmoud Noufal (27) was kapper in Aleppo en vluchtte met ouders en broers naar Libanon. Hij kwam een paar jaar geleden via Turkije, Lesbos en Oost-Europa in Amsterdam terecht. Andere  familieleden wonen elders in Europa. Mahmoud ging weg van de oorlog, de vrijheid tegemoet, maar de overtocht naar Lesbos was een trip met gevaar voor eigen leven. Net als de meeste andere Syrische jongens was Mahmoud dienstplichtig militair. Door zijn vlucht wist hij te ontkomen aan een oproep van het Syrische leger.

Wim Sels was 18 jaar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en meldde zich in 1942 als leerling-machinist bij de NS om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz. Hij kwam op het goederenrangeerterrein van de Rietlanden terecht, waar hij tot de spoorwegstaking van september 1944 werkte. Wim vervoerde kleding, voedsel, maar ook legermaterieel dat uiteindelijk in Duitsland terechtkwam. En af en toe zag hij personentreinen met Joden vertrekken vanaf de Rietlanden. Naar het noorden van Nederland, meer wist hij op dat moment niet. Soms zat hij op klaarlichte dag op de trein terwijl de geallieerde bommenwerpers overvlogen. Collega’s verloren tijdens hun werk het leven. Hoe was dat voor de jonge Wim? Had hij een andere keus? Heeft hij zich tijdens zijn werk verzet?

Lody van der Kamp werd geboren in 1947. Zijn vader overleefde Auschwitz, zijn moeder zat ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van de Kamp is rabbijn en zet zich de laatste jaren veel in voor de Joods-Islamitische dialoog. Hij heeft een connectie met het voormalige abattoir aan de Cruquisweg, omdat hij daar als Joods ritueel slachter werkzaam was.

Wat zou jij doen?
5 MEI 2018
18:00 — 21:30
Museum Perron Oost
Cruquiusweg 11
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden
Georganiseerd door
Museum Perron Oost
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam