Theater
Archief
Wittgenstein 2. Aan de taal ligt het niet
3 MEI 2024 — 4 MEI 2024
20:30
Frascati
Let op! Dit event is al verstreken.
Tegen de achtergrond van antidemocratische ontwrichting probeert een groep denkers de taal te beheersen.

In 2020 kwam theatermaker Bo Tarenskeen op het krankzinnige doch overzichtelijke idee om een elfdelige theaterreeks te maken over de logicus Ludwig Wittgenstein en zijn invloed op de wereld. Wittgenstein 2 waagt zich aan een gevaarlijke analogie met onze tijd. Een wrang–komische voorstelling met vier spelers, over hoe het denken in zijn streven naar helderheid en waarheid zich loszingt van de realiteit.

‘Wenen, 1923. Populisme grijpt om zich heen. Nepnieuws verblindt de massa. Gladde retoriek, de voertaal van propaganda, glipt door de filters van de kritische correctie. Met grote woorden wordt de alom groeiende afgunst gevoed. Woorden zijn niet onschuldig. Ze kunnen aansporen tot uitsluiting, verblinding, terreur. Taal kan vernietigen.’

In 1923 komt de Weense Kring bijeen. Tegen de achtergrond van antidemocratische ontwrichting en demagogische dreiging – datzelfde jaar doen de nazi’s hun eerste greep naar de macht – probeert deze groep denkers de taal terug te brengen tot de essentie, te ontdoen van onduidelijkheid, valse logica en demagogisch misbruik. Taal moet helder, redelijk en zo wetenschappelijk mogelijk zijn. Als de taal helder is, zal het denken ook helder verlopen, denken ze. Iets wat die tijd wel kon gebruiken.

Ze gaan zo op in hun ideeën dat ze zich loszingen van de realiteit. Hun idealisme maakt hen blind voor de gevaren van hun tijd. Uiteindelijk staan ook zij met lege handen tegenover de overrompelende wijze waarop het populisme met taal als wapen de massa meekrijgt. Terwijl ze de taal en de ware betrekking op de wereld willen redden, zien ze niet hoe het nazisme bezig is de democratie tot op het bot te vernietigen. Aan de taal ligt het niet. Die is logisch. Die is duidelijk.

Tekst, regie: Bo Tarenskeen
Spel: Bo Tarenskeen, Amarenske Haitsma, Jurjen Zeelen, Lowie van Oers
Co–regie, licht: Erasmus Mackenna
Dramaturgie: Jellichje Reijnders

Wittgenstein 2. Aan de taal ligt het niet
3 MEI 2024 — 4 MEI 2024
20:30
Frascati
Nes 63
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam Kaarten: €12
Georganiseerd door
Theater Na de Dam
Website by HOAX Amsterdam