Herdenken
Archief
Zwarte Avonden
5 MEI 2018
12:00 — 17:00
Vondelstraat 99
Let op! Dit event is al verstreken.
Clandestien theater in Oud-Zuid

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleven muzikanten en theatermakers optreden. Zij die niet getekend hadden deden dat tijdens de zogenaamde Zwarte Avonden. Deze clandestiene optredens vonden plaats in huiskamers, de Vondelstraat 99 was er een van.

Deze verhalen worden verteld om 12.00, 14.00 en 16.00 uur.

12.00 uur

Florian Diepenbrock, kleinzoon van de componist Alphonse Diepenbrock, woonde tot voor kort in het huis aan de Johannes Verhulststraat waar ook zijn grootouders woonden. Op de bovenste etage bouwden de componist en zijn vrouw ‘het kasteeltje’, een klein zaaltje waar concerten, lezingen en voorstellingen werden gegeven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen ze hier gewoon mee door, ondanks dat er geen toestemming voor was. Dichter en verzetsman XXX droeg voor en musici die niet getekend hadden voor de cultuurkamer traden op.

Op dit moment breekt de eigenaar van het pand het kasteeltje af, ondanks pogingen van het zaaltje een monument te maken. Daarom is Florian Diepenbrock nu te gast in de huiskamer waar ook zwarte avonden plaatsvonden: de Vondelstraat 99.

14.00 uur & 16.00 uur

De Duits-joodse regisseur Ludwig Berger voerde in de winter van 1944 in zijn huis clandestien Shakespeares een Midzomernachtsdroom uit. Hester Manger-Cats, wiens vader meespeelde, en Duitse theaterwetenschapper Christian Rogowski vertellen.

foto: © beeldbank Stadsarchief Amsterdam
Zwarte Avonden
5 MEI 2018
12:00 — 17:00
Vondelstraat 99
Vondelstraat 99
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam