Nieuws
Alternatieve Herdenking 15 augustus 2020
We herdenken alle slachtoffers die tijdens de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen
15 augustus 2020 - door de redactie

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers die tijdens die oorlog in het voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen. Het is dit jaar niet mogelijk om fysiek aanwezig te zijn bij de herdenking bij het Indisch monument in Den Haag, maar ook hier is een mooi alternatief bedacht om toch nog samen (thuis) te herdenken.

Kookcafé Lombok

Op 15 augustus deelt de Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 vanuit het Wereldmuseum Rotterdam verhalen en herinneringen tijdens een interactief kookprogramma op internet. Vanja van der Leeden kookt live Nasi Bungkus, geïnspireerd door het verhaal van mevrouw Olly Frederici-Jahreis (90). Zij heeft als jong meisje meegeholpen bij het uitdelen van porties nasi bungkus en een kopje koffie aan de pas vrijgelaten gevangenen en teruggekomen krijgsgevangenen, op het station in Madioen in september 1945. Dit in alle opzichten bescheiden gerechtje is symbolisch voor het voorzichtig weer opkrabbelen na de oorlog.

Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 roept zo veel mogelijk mensen op om op 15 augustus vanaf 14.30 uur na de Nationale Herdenking vanuit de eigen keuken samen met elkaar Nasibungkus te maken. Zo zijn we ondanks de fysieke afstand, toch een beetje bij elkaar.

Kijk hier voor meer informatie en het recept en kijk hier het kookprogramma terug.

Huizen van Aankomst

Op 15 augustus wordt ‘Huizen van Aankomst’ gelanceerd, een initiatief van het Indisch Herinneringscentrum. Dit programma staat geheel in het teken van de 350.000 personen die de voormalige kolonie Nederlands-Indië tussen 1945-1968 verlieten en naar Nederland kwamen. Op de website huizenvanaankomst.nl worden diverse podcasts en video’s over verhalen van aankomst gedeeld.

Podcast - De echte Indische Buurt van Amsterdam

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en was de Tweede Wereldoorlog ook voorbij voor alle inwoners van Nederlands-Indië en dus voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. De gevolgen van die oorlog en de hevige onafhankelijkheidstrijd daarna maakte dat in totaal 350.000 mensen vanuit Indië en Indonesië naar Nederland kwamen, ook naar Amsterdam. In deze podcast hoor je hun verhaal.

Website by HOAX Amsterdam