Nieuws
Amsterdams 4 en 5 mei comité samen met De Balie
Ben jij een schrijver, spoken word artiest, kunstenaar of werk je op een andere manier met tekst of beeld? Dan willen jouw creatieve ideeën horen!
22 februari 2024 - door de redactie

De Balie en het Amsterdams 4 en 5 mei comité doen in aanloop naar 4 en 5 mei 2024 een oproep aan schrijvers, denkers en kunstenaars om ideeën in te leveren rondom het thema empathie. De toekomst is onzeker. Deze tijden van oorlog en crises vragen om reflectie op de samenleving die we zijn en willen zijn. Daarom hebben De Balie en het Amsterdams 4 en 5 mei comité opnieuw de handen ineen geslagen voor een Open Call. Ben jij een schrijver, spoken word artiest, kunstenaar of werk je op een andere manier met tekst of beeld? Dan willen jouw creatieve ideeën horen!

Empathie
Na de succesvolle editie in 2020 bieden De Balie en Amsterdams Comité 4 en 5 mei opnieuw een podium voor creatief talent. Dit jaar staat het thema ‘empathie’ centraal. De toekomst is onzeker. Deze tijden van oorlog en crises vragen om reflectie op de samenleving die we zijn en willen zijn. Wanneer leidt empathie tot het voorkomen van leed of geweld en wanneer tot uitsluiting?  Is er een manier om elkaar te blijven zien en horen, in het besef dat we ieder vanuit eigen standplaatsen de wereld om ons heen ervaren.

Deelnemers kunnen hun ideeën opsturen in de categorie ‘Literatuur’ of ‘Beeldende kunst’ (zie hieronder de voorwaarden per categorie). Een jury bestaande uit Yoeri Albrecht (artistiek directeur De Balie), Andrée van Es (voorzitter Amsterdams 4 en 5 mei comité), Azu Nwagbogu en Niña Weijers kiest welke deelnemers een geldbedrag ontvangen om hun idee uit te werken en te presenteren op 4 en 5 mei. Hieronder de voorwaarden per categorie.

Literatuur
Stuur uiterlijk 17 maart een mail naar opencall@debalie.nl met:
– Een korte bio;
– een voorbeeld van eerder werk;
– én jouw idee voor een tekst over het thema empathie in max 150 woorden.

Alle vormen van tekst zijn mogelijk: een essay, een gedicht, spoken word of een kort verhaal. 1 april maken we bekend welke drie schrijvers zijn geselecteerd voor de betaalde schrijfopdracht van €1500. Zij krijgen tot en met 30 april 2024 om hun idee uit te werken. De winnende werken worden op 4 en 5 mei door De Balie gepresenteerd.

Beeldende kunst
Stuur uiterlijk 17 maart een mail naar opencall@debalie.nl met:
– een korte bio;
– een impressie van je werk;
– én jouw idee voor een kunstwerk over het themaempathie in max 150 woorden.

Alle vormen van beeldende kunst zijn mogelijk. 1 april maken we bekend welke drie kunstenaars zijn geselecteerd voor de betaalde opdracht van €2000,- plus max €750,- aan eventuele materiaalkosten. De drie geselecteerde kunstenaars krijgen tot en met 30 april om hun idee om te zetten in een verder uitgewerkt ontwerp of schets. De winnende werken worden op 4 en 5 mei door De Balie gepresenteerd.

Achtergrond (detail):
‘World Flag attempt’, 2020
Sarah van Sonsbeeck
Website by HOAX Amsterdam