Soldaat El Achir ben Bouali spoelt in 1940 aan op het strand van Zandvoort. Hij is één van de duizenden Marokkaanse soldaten die in Franse dienst vechten tegen de Duitse invasie. Hoe is deze soldaat uit Marokko aan het front terecht gekomen? Hoe kwam deze boerenjongen als ruiter in de cavalerie-brigade oog in oog te staan met de Duitse tanks? Wat is zijn aandeel in de strijd om vrijheid in Europa?
Initiatief uit Amsterdam Nieuw West
Het idee voor Soldaat van Zandvoort is ontstaan bij een Amsterdams herdenkingscomité in Nieuw-West, 4 en 5 mei comité Slotervaart. Aanvankelijk wilde men op het Sierplein een gedenktegel plaatsen ter nagedachtenis aan de Marokkaanse geallieerden tijdens WOII. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité en schrijver Abdelkader Benali, inwoner van Amsterdam Nieuw-West, raakten betrokken bij het project waarop het idee ontstond voor een vertelling over een Marokkaanse soldaat aan het Europese front. In plaats van een herdenkingstegel komt nu een onderbelicht deel van de geschiedenis tot leven.
Opmaat naar 4 mei 2021
In opmaat naar een voorstelling in 2021 zou aanstaande 4 mei een live performance plaatsvinden op locatie in Nieuw-West in het kader van Theater na de Dam. Door de corona- maatregelen kan dit niet doorgaan. De performance komt nu beschikbaar in de vorm van een podcast gemaakt door Abdelkader Benali en Harpo ’t Hart. Deze podcast vormt de opmaat naar de voorstelling die in 2021 gemaakt wordt in samenwerking met de Meervaart, Theater na de Dam en dramaturg Martine Manten.
De makers van de podcast
Abdelkader Benali, schrijver en vertolker van de voorstelling, is bekend als romanschrijver, presentator en toneelspeler. Hij heeft verschillende onderscheidingen gekregen voor zijn werk, waaronder de Libris Literatuurprijs (2003) en de Gouden Ganzenveer (2020), die hij ontving voor zijn gehele oeuvre. Harpo ‘t Hart, componist van de voorstelling, is geluidskunstenaar. Met zijn werk bevraagt hij de manier waarop we naar de snel veranderende wereld luisteren. Hij maakt zowel composities voor theatergroepen als eigen werk. Daarnaast is hij directielid, curator en programmamaker van de Ambassade van de Noordzee.
De herdenkingstegel op het Sierplein
Het idee voor Soldaat van Zandvoort begon bij een tegel op het Sierplein in Amsterdam Nieuw-West. 4 en 5 mei comité Slotervaart wilde, naast een bestaande gedenktegel voor twee Engelse vliegers, een tegel plaatsen ter nagedachtenis aan de Marokkaanse geallieerden tijdens WOII. Het idee voor die tegel verdween op de achtergrond maar het comité en Benali vonden elkaar bij een vertelling over de Marokkaanse soldaat.
In deze video, gemaakt door Emma Lesuis, vertellen Simone Vincent en Pim Ligtvoet meer over het belang van herdenken in Nieuw-West.