Herdenken
Archief
Carel van Lier en de curatoren van Volkenkundig Museum Frankfurt
4 MEI 2018
16:00 — 17:00
Agnès b
Let op! Dit event is al verstreken.
Naoorlogse dilemma’s rondom restitutie van kunst

In 1940 en 1941 reisden de curatoren van het Volkenkundig Museum van Frankfurt door de bezette gebieden om aankopen te doen. In Parijs, Brussel en Amsterdam struinden ze kunsthandels af op zoek naar fraaie uitbreidingen van hun collectie.

Dit verhaal wordt verteld om 16.00 uur.

In april 1941 bezochten ze Kunstzaal van Lier aan het Rokin 126. De joodse eigenaar, Carel van Lier, toonde er toen werk van kunstenaars onder wie Jan Sluyters, Wim Schuhmacher, Charley Toorop, Carel Willink, Dick Ket en Hendrik Chabot. Daarnaast had Van Lier een van de beste collecties Afrikaanse en Aziatische etnografica van Nederland.

foto: Carel van Lier in de expositiezaal op de eerste verdieping © Erwin Blumenfeld

De curatoren sloegen hun slag en kochten bij Van Lier meer dan zestig objecten voor ruim 5.000 gulden. Het is de vraag of hij van een aantal objecten die de Duitsers mee namen, wel afstand had willen doen.

foto: Carel van Lier met de jachthoorn ©Erwin Blumenfeld

Na de oorlog werd een klein deel van deze aankopen gerecupereerd. Bas van Lier, de kleinzoon van Carel, schreef in 2003 een biografie over zijn grootvader. Drie jaar later claimde hij de overgebleven stukken van de staat. De Restitutiecommissie besloot één object, een ivoren jachthoorn, terug te geven.

foto: Gerestitueerde jachthoorn

Op de plek waar Kunstzaal Van Lier zat, vertelt Bas van Lier over zijn grootvader, de achtergronden van zijn claim en de dilemma’s rondom roofkunst.

Carel van Lier en de curatoren van Volkenkundig Museum Frankfurt
4 MEI 2018
16:00 — 17:00
Agnès b
Rokin 126
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam