Oorlog op de Dam
Archief
De Nieuwe Kerk
5 MEI 2022
10:00 — 17:00
De Nieuwe Kerk
Let op! Dit event is al verstreken.
Over de geschiedenis en de toekomst van herdenken.

Wat kan de geschiedenis ons leren over de toekomst van herdenken? Door het ontstaan van de Nationaal Herdenking te onderzoeken en de leemtes in onze collectieve herinnering door verschillende sprekers te laten invullen, is in de Nieuwe Kerk aandacht voor de geschiedenis en voor de toekomst van herdenken.

 

10:00 uur, 12:00 uur Ilse Raaijmakers

Historicus Ilse Raaijmakers vertelt over de geschiedenis van de Nationale Herdenking op de Dam en bespreekt daarbij o.a. de vragen: wat herdenken we, wie herdenken we, en hoe kunnen we dat het beste doen?

 

 

11:00 uur Hilde Pach

Het was niet zomaar een tentoonstelling die op 1 maart 1946 door premier Willem Schermerhorn werd geopend in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De tentoonstelling, Weerbare Democratie, verbeeldde het Nederlandse verzet tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Onder de gasten waren diverse ministers, hoge ambtenaren, ambassadeurs, kopstukken uit het voormalig verzet en journalisten.

De vormgeving van Weerbare Democratie week af van wat men gewend was. De expositie bestond grotendeels uit panelen waarop belangrijke momenten en symbolen van het verzet waren uitgebeeld. Tien kunstenaars hadden eraan meegewerkt. Hun namen werden wel bekendgemaakt, maar de panelen waren niet gesigneerd, om de gezamenlijkheid van het project (en van het verzet) te benadrukken. Het was vooral het ‘geestelijk verzet’ dat men wilde tonen. Voorwerpen waarvan verzetslieden gebruik hadden gemaakt waren daarom nauwelijks tentoongesteld; met uitzondering van een complete drukpers waarmee het publiek valse identiteitsbewijzen kon laten maken.

Opmerkelijk detail: de grootste misdaad van de Duitse bezetter, de vervolging van Joden, Roma en Sinti, kwam op de tentoonstelling nauwelijks aan bod.

Aankondiging van de tentoonstelling in 1946
Beeldbank WO2 – NIOD

13:00 uur Benjamin Canton

Benjamin Caton biedt vanuit zijn Indonesisch-Nederlandse familieverhaal een dekoloniaal perspectief op een koloniale oorlogsgeschiedenis.

 

14:00 uur Lara Nuberg

Lara Nuberg had een bijzondere band met haar Indische oma. Ze schreef/schrijft een roman over haar, en over haar leven in voormalig Nederlands-Indië.

 

15:00 uur Emma Lesuis

Emma is in de geschiedenis van Suriname in tijden van de Tweede Wereldoorlog gedoken. Dit deed ze naar aanleiding van een filmarchief dat zij erfde van een Surinaamse filmmaker uit de jaren ‘40-’50. Zij zal vertellen over haar onderzoek en de bevindingen die ze heeft gedaan.

 

16:00 uur Een gesprek over de toekomst van herdenken

Jurist Sahar Shirzad, dichter en activist Jerry Afriyie en anderen gaan in gesprek over de toekomst van herdenken. Er wordt een korte film vertoond over herdenken in tijden van oorlog.

 

De Nieuwe Kerk
5 MEI 2022
10:00 — 17:00
De Nieuwe Kerk

Amsterdam
Onderdeel van Specials
Website by HOAX Amsterdam