Lezing & debat
Archief
Debat: Cultuur van het herdenken
5 MEI 2023
12:00 — 13:00
Goethe-Institut
Let op! Dit event is al verstreken.
De misdaden van gister, vrijheid van vandaag?

Hoe herinneren jongere generaties in Nederland en Duitsland zich de misdaden van nationaal-socialistisch Duitsland in de Tweede Wereldoorlog? Hoe kan de samenleving ervoor zorgen dat de herinnering aan de wreedheden levend wordt gehouden, wanneer hedendaagse getuigen dat niet meer zijn? Deze en andere vragen worden besproken in een gesprek tussen jongeren uit Nederland en Duitsland, dr. Ralf Possekel (Stichting EVZ) en Emile Schrijver (Joods Cultureel Kwartier).

Het debat wordt gemodereerd door Sandra Rottenberg. Door persoonlijke lotgenoten wordt de geschiedenis tastbaarder en persoonlijker. Hoe kunnen we deze verhalen doorgeven door de generaties heen? Uit het laatste onderzoek (EVZ MEMO studie) blijkt ook dat er een verband lijkt te bestaan tussen betrokkenheid met het verleden en het streven naar een vrijere toekomst. Aangezien onderdrukking en discriminatie worden gezien als een van de grootste uitdagingen van onze tijd, moet de vrijheid in elke generatie worden verdedigd. Daarom is het herdenken van de misdaden van de nationaal-socialisten belangrijk voor onze democratieën. Zo kunnen jongeren in zowel Nederland als Duitsland opstaan tegen racisme, discriminatie en andere vormen van geweld. Tijdens het evenement presenteren we onderzoeksresultaten uit Duitsland en Nederland over het bewustzijn van de geschiedenis en bespreken deze met jongeren en deskundigen uit beide landen.

Een evenement van het Goethe Institut in samenwerking met de Stichting Herinnering, Verantwoordelijkheid, Toekomst (Berlijn) en de Stichting Stolpersteine.

Dit debat is onderdeel van het 5 mei programma van het Goethe Institut. U kunt ook deelnemen aan de Vrijheidsmaaltijd om 13.30u en screening en Q&A van de film Lange Schatten des Schweigens om 19.00u.

Let op, de voertaal van dit evenement is Engels.

Debat: Cultuur van het herdenken
5 MEI 2023
12:00 — 13:00
Goethe-Institut
Herengracht 470
Amsterdam
Onderdeel van Bevrijdingspodia & Cultuur
Website by HOAX Amsterdam