Herdenken
Archief
Gevierd zangeres in onderduik
4 MEI 2019
11:00 — 12:00
Gibraltarstraat 51-1
Let op! Dit event is al verstreken.

Dieuwertje Blok vertelt over haar grootouders Salomon Gazan en Saartje Kanes, die bekendheid genoot als zangeres en cabaretière Stella Fontaine. Zij overleefden de oorlog door in dit huis aan de Gibraltarstraat onder te duiken bij het echtpaar De Haan-Kwant en hun dochtertje Thea.

Dit verhaal wordt verteld op zaterdag 4 mei om 11:00 uur.

Op de Gibraltarstraat 51-1 woonde van 1941 tot begin 1945 het echtpaar Jacob Izaak de Haan en Anna Christina (Ans) de Haan-Kwant met hun dochtertje Thea. Beiden waren actief in het verzet: Jacob de Haan was typograaf bij de net opgerichte verzetskrant Trouw, Anna Christina distribueerde voedselbonnen aan andere onderduikadressen. Hun woning was een schuilplaats voor vele onderduikers, onder wie de grootouders van presentatrice Dieuwertje Blok.

Dat waren de Amsterdamse vleeshandelaar Salomon (Sam) Gazan en de zangeres en cabaretière Saartje Kanes, beter bekend als Stella Fontaine. Met haar sopraanstem trad zij in de jaren twintig en dertig regelmatig op en was zij vooral bekend om haar gave om bekende tijdgenoten te imiteren.

Vanuit hun onderduikadres vertelt kleindochter en presentatrice Dieuwertje Blok hoe haar grootouders de oorlog wisten te overleven en over hun band met het gezin De Haan.

foto: Dieuwertje Blok, © Anouk de Kleermaeker

Dieuwertje Blok vertelt het verhaal van haar grootmoeder, en hoe zij zich vanuit de arme Joden Houttuinen ook opwerkte van kousenbreidster tot gevierd zangeres, ook op zaterdag 4 mei om 15.00 uur, in het voormalige joodse badhuis op de Nieuwe Uilenburgerstraat 116. Dat programma vind je hier.

Thema's
Verzet
Gevierd zangeres in onderduik
4 MEI 2019
11:00 — 12:00
Gibraltarstraat 51-1
Gibraltarstraat 51
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam