Herdenken
Archief
Herdenken in de Baarsjes
4 MEI 2018
18:30 — 20:15
Augustinuskerk
Let op! Dit event is al verstreken.

Herdenken in De Baarsjes begint om 18:30 in de Augustinuskerk aan de Postjesweg. Vrouwen en het Verzet staan centraal in het programma. Vanuit de Augustinuskerk is er een stille tocht langs het monument op Postjesweg. De herdenking wordt afgesloten met een kranslegging bij het monument op het Columbusplein.

Programma 4 mei

18:30

In het voorprogramma wordt een korte film vertoont over vader en zoon Nauta, die werkzaam waren op de Admiraal de Ruyterschool en die beiden in het verzet zaten. Nina Rave is de kunstenares uit De Baarsjes die het herdenkingsmonument op het Columbusplein heeft ontworpen. Zij vertelt het verhaal van het nieuwe monument. Er is muziek van Tjakina Oosting op cello en Elana Manevska op vleugel, en het Hudsonhofkoor zingt een aantal liederen. De kinderen van de Corantijnschool en de Joop Westerweelschool dragen gedichten voor, en het kindercomité 4 mei De Baarsjes verzorgt een voordracht. Het voorprogramma vindt plaats in de Augustinuskerk, Postjesweg 125.

19:15

De stille tocht begint bij de Augustinuskerk, en gaat over de Postjesweg naar het monument Postjesweg/Marco Polostraat. Bij het monument worden bloemstukken gelegd, en de kinderen van de Joop Westerweelschool dragen twee gedichten voor. Daarna gaat de stille tocht naar het Columbusplein.

19:40

De herdenking vindt plaats bij het nieuwe monument op het Columbusplein. Stadsdeelbestuurder Fenna Ulichki houdt een voordracht, er zijn gedichten van kinderen van De Visserschool en de jongerengroep Young4Society. De herdenking wordt muzikaal begeleidt door de Marching Band. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus leggen diverse organisaties uit de buurt bloemstukken neer.

Programma 5 mei

11:00

Op 5 mei is er een herdenkingswandeling met verhalen over de Baarsjes tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er wordt stil gestaan bij historische plekken in De Baarsjes, en daar worden verhalen verteld uit de oorlogstijd. De wandeling start bij Midwest, Cabralstraat 1, en eindigt om 13:00 bij Jacob Maris, op het Columbuspein, aansluitend op de bevrijdingsmaaltijd.

13:00

Op 5 mei is er een bevrijdingsmaaltijd in het speeltuingebouw Jacob Maris op het Columbusplein. De kosten zijn €1,- per persoon.

Foto's: Herdenking de Baarsjes 2016, door Ben Berndsen.
Herdenken in de Baarsjes
4 MEI 2018
18:30 — 20:15
Augustinuskerk
Postjesweg 123
Amsterdam
Onderdeel van Herdenkingen & Stille Tocht
Georganiseerd door
de Baarsjes
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam