Herdenken
Archief
Herdenking bij het Homomonument
4 MEI 2019
19:30 — 20:45
Homomonument Westermarkt
Let op! Dit event is al verstreken.

Het is weer 4 mei. Mensen komen samen rond de drie roze granieten driehoeken achter de Westerkerk in de hoofdstad. Om acht uur wordt het gedurende 2 minuten heel stil op en rond het Homomonument. Dat die vele mensen – sommigen ieder jaar – er staan is een bewuste keuze. Een keuze van in vrijheid kiezen. Dat is het nationale thema van het Nationale 4 en 5 mei comité voor 2019.

Stichting Homoseksualiteit & Krijgsmacht (SH&K)

Als voorbereidings comité moeten we ieder jaar weer afwegingen maken wie de gastpreker(s) kunnen zijn, maar ook een niet altijd even gemakkelijke keuze van welke muzikale bijdrage willen we tussen de sprekers door  laten horen.

Sandra Keijer,  kolonel bij de Koninklijke Marechaussee en vice voorzitter van de Stichting Homoseksualiteit & Krijgsmacht, zal inhaken op het jaarthema en daarbij vooral kijken naar de toekomst. Ook binnen onze strijdkrachten valt er wat te kiezen.

Sandra Keijer: “Want hoewel we in vergelijking met andere landen zeer tolerant zijn, zijn we er nog niet. Dat blijkt ook uit onze laatste onderzoeken: er is nog wel een slag te slaan voor de acceptatie van LHBT+ personeel binnen Defensie.”

Job Cohen
Het Amsterdamse 4 en 5 mei comité volgt met grote belangstelling de programmering op het Homomonument voor de LGBT+ gemeenschap in onze stad en zij die van buiten komen. Hun voorzitter Job Cohen zal als gastspreker deze avond zijn bijdrage leveren. Uit handen van Cohen ontvingen Daan Smeelen (Stichting Homomonument) en Menne Vellinga (ceremoniemeester) in 2015 een gedenkboek over de jaarlijkse herdenkingen in Amsterdam. Een blijk van waardering voor wat er op 4 en 5 mei jaarlijks wordt georganiseerd op het Monument van trots!

COC / GSA
Om jongeren betrokken te houden bij onze herdenking is dit jaar de COC / GSA (Gender and Sexuality Alliance) gevraagd een bijdrage te leveren.

Er wordt momenteel een gedichtenwedstrijd georganiseerd en het winnende gedicht zal door de maker worden voorgedragen op het Homomonument.

Leerlingen zorgen er voor dat hun school een veilige plek is voor iedereen! Jaarlijks organiseren ze o.a. Paarse Vrijdag.

De Kransen van 4 mei
Vorig jaar kwam op de valreep het verzoek binnen of tijdens de herdenking het lied van tekstschrijver Huib Afman ‘De kransen van 4 mei’ vertolkt kon worden tijdens de plechtigheid. Wesley Pierik componeerde de muziek.

Een tekst specifiek opgetekend voor deze dag van herdenken en gedenken. Dit jaar kunnen we er naar luisteren. Zangeres Lotte Horlings gaat het vertolken. Ook zal zij het eerste couplet van het Wilhelmus zingen onder begeleiding van het koperensemble van Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers.

Stille tocht

De naar verwachting ruim 30 bloemstukken zullen ‘s middags worden afgegeven in de Westerkerk, die momenteel binnen voor de helft in de steigers staat. Vanuit de Wester – in/uitgang Keizersgracht dit jaar! –  worden deze bloemen tijdens een stille tocht gedragen naar het Homomonument. De tocht vertrekt 19:30 vanaf de Prinsengracht. En gaat langs het Anne Frankhuis, over de Leliegracht naar de Herengracht om via de Raadhuisstraat over de Niek Engelschmanbrug op het Homomonument te eindigen.

Kransen en bloemstukken

Na de toespraken zal traditiegetrouw de eerste krans worden gelegd namens Burgemeester en Wethouders van Amsterdam. Nieuwe groepen hebben laten weten dit jaar ook een bloemengroet te willen achterlaten op de tredendriehoek boven de Keizersgracht.

Progamma

19:30

Stille tocht – Opstellen voor de toreningang van de Westerkerk aan de Prinsengracht.

19:55

Welkom  door ceremoniemeester op het Homomonument

20:00

2 minuten stil
Aansluitend het Wilhelmus – 3 sprekers en optreden. Kransleggingen en een afsluitend defilé.

Napraten kan helaas niet in de kerk. Mogelijk wordt er nog een alternatief bekend gemaakt na afloop van de plechtigheid.

Het comité 4 mei Homomonument wordt vertegenwoordigd door:
COC Amsterdam, Roze in Blauw, Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht, Stichting Homomonument en MVS GAYstation.

Lloyd Hotel, Pinkpoint en de Westerkerk bieden facilitaire ondersteuning.

Thema's
Homomonument
Herdenking bij het Homomonument
4 MEI 2019
19:30 — 20:45
Homomonument Westermarkt
Westermarkt 1
Amsterdam
Onderdeel van Stille Tocht & Herdenken
Georganiseerd door
comité 4 mei Homomonument
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam