Herdenking
Herdenking De Baarsjes
4 MEI 2021
De Baarsjes
Het 4 mei comité De Baarsjes organiseert jaarlijks de herdenking op 4 mei in De Baarsjes. Daarbij worden de doden herdacht en wordt het verhaal van de oorlog doorverteld.

Bloemenzee op het Columbusplein op 4 mei

In 2021 is de herdenking anders dan in de voorgaande jaren. Alle buurtbewoners worden opgeroepen om thuis twee minuten stil te zijn. Om toch een beetje samen te herdenken, vragen we alle kinderen en ouders om overdag op 4 mei een bloem bij het monument op het Columbusplein neer te leggen. Dan maken we er samen een bloemenzee van.

Bloemstukken bij alle monumenten

Het stadsdeel, het comité en een aantal andere organisaties zullen bloemstukken neerleggen op het Columbusplein. Bij de andere monumenten in De Baarsjes zal het comité zorgen voor een bloemstuk. Bovendien zijn de meeste monumenten geadopteerd door scholen. Ook die leggen een bloemstuk neer, alleen zal dat vanwege de meivakantie bij sommige monumenten later gebeuren.

Film over Baarsjesbewoner Henk Sorgdrager

De oorlog was hier in de buurt om de hoek. Daarom maakt het comité ieder jaar een korte film om de vele oorlogsverhalen uit De Baarsjes door te vertellen. Dit jaar is dat een film over voormalig Baarsjesbewoner Henk Sorgdrager. Hij vertelt voor het eerst zijn verhaal over de oorlog. Hij werd naar Duitsland gestuurd om daar te werken, en het lukte hem om weer terug te komen. De film staat op de website van het comité. Op de website vind je ook de 19 korte filmpjes die gebruikt zijn bij de herdenkingen in de afgelopen jaren.

Website www.4en5meidebaarsjes.nl

Op de website vind je ook informatie over de monumenten in De Baarsjes. Het nieuwe monument, dat in 2018 op het Columbusplein is geplaatst, en zes andere monumenten in de buurt. Ieder monument vertelt een eigen verhaal. Bijvoorbeeld het monument in Het Sieraad, met namen van de vier Joodse leerlingen die in 1941 van school werden verwijderd. Of het monument op de Witte de Withstraat, ter nagedachtenis aan drie verzetsstrijders die zijn gefusilleerd. Al die verhalen zijn te vinden op de website.

Op de website staan ook de gedichten die leerlingen van scholen uit De Baarsjes hebben geschreven, die zijn voorgedragen bij de herdenkingen in de afgelopen jaren. Die laten op een indrukwekkende wijze zien wat oorlog en vrijheid voor hen betekent.

Herdenking De Baarsjes
4 MEI 2021
De Baarsjes