Herdenken
Archief
Herdenking Monument Rozenoord in het Amstelpark
4 MEI 2019
18:30 — 20:30
Amstelpark
Let op! Dit event is al verstreken.

Op zaterdag 4 mei 2019 vanaf 19:15 uur vindt de herdenking plaats bij het Monument Rozenoord in het Amstelpark. Om 20:00 uur wordt er opnieuw twee minuten stilgestaan. Daarna is er gelegenheid voor het leggen van bloemstukken en bloemen.

In 2015 werd in het Amstelpark het Monument Rozenoord geplaatst van kunstenaar Ram Katzir. Bezoekers van het Rozenoord monument zien een grote installatie, bestaande uit honderd stoelen. De stoelen staan ogenschijnlijk willekeurig over het veld verspreid, alsof ze enkele minuten geleden nog in gebruik waren. De stoelen zijn geordend naar de acht data waarop de 106 slachtoffers die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd bij de voormalige kwekerij Rozenoord aan de Amsteldijk. In 2018 zijn nog eens 6 namen bekend geworden van een tot dan toe nog onbekende fusilladedatum in september 1944. Dit was aanleiding om in september 2018 nog eens 6 stoelen bij te plaatsen. In totaal zijn er nu dus 106 stoelen.

Niet alleen verzetsmensen werden vermoord, maar ook willekeurige burgers als represaillemaatregel door de Duitse bezetters. In het midden van het veld is een steen geplaatst die herinnert aan de circa 34 mensen die op de fusilladeplaats omgebracht zijn maar waarvan de namen niet bekend zijn.

De herdenking van de slachtoffers vindt al jaren plaats bij het oorspronkelijke monument dichtbij de fusilladeplaats langs het Ittmannpad. Het monument zou vanwege de verbreding van de A10 niet meer bereikbaar zijn en worden verwijderd. Samen met buurtbewoners en nabestaanden is er een nieuwe plek gezocht om de slachtoffers van Rozenoord te kunnen blijven herdenken. De gedenkplaats langs het Ittmannpad kon echter behouden blijven. Er zijn nu twee plekken waar de herdenking van Rozenoord plaatsvindt: bij het monument langs het Ittmannpad (in de Rivierenbuurt) en in het Amstelpark (Buitenveldert).

Deelnemers die gezamenlijk naar het Monument Rozenoord in het Amstelpark willen lopen, worden verzocht om 18:45 uur te verzamelen bij de hoofdingang van het Amstelpark aan de Europaboulevard. De groep vertrekt daar om 19:00 uur. U kunt eventueel gebruik maken van het treintje in het Amstelpark. Het treintje vertrekt eveneens om 19 uur vanuit de hoofdingang en stopt bij het
Monument Rozenoord.

Programma

19.00 uur   Verzamelen bij de hoofdingang van het Amstelpark (Europa boulevard)

19.15 uur   Stille tocht naar het Monument Rozenoord

19.30 uur   Herdenking

20.00 uur   Twee minuten stilte

20.02 uur   Wilhelmus

20.05 uur   Bloemen en kranslegging

Na afloop is er gelegenheid een drankje te drinken bij De Hop 2.0

Voor meer informatie kunt u mailen naar monumentrozenoord@gmail.com

Herdenking Monument Rozenoord in het Amstelpark
4 MEI 2019
18:30 — 20:30
Amstelpark
Arent Janszoon Ernststraat
Amsterdam
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam