Tentoonstelling
Kijk niet weg
16 APR 2023
Museum Perron Oost
Er wordt wel eens gezegd dat je zeker tot vier generaties dient terug te kijken om jezelf te kunnen begrijpen.

Veel mensen erven de traumatische ervaringen van hun overgrootouders, grootouders en ouders. Ze worden veelal stilzwijgend doorgegeven. Stella weet uit haar eigen familie dat sommige verhalen makkelijker gedeeld worden met de derde generatie. Haar opa en oma deelden hen oorlogsverhalen moeilijk met hun kinderen, met de kleinkinderen ging dat stukken makkelijker.

Stella Toonen heeft haar artistieke visie op het jaarthema Leven met oorlog verwerkt in een installatie met publieksprogramma. Stella is een jonge, speelse kunstenaar/ontwerper met een sterke focus op textiel. In haar werk speelt ze in op actuele situaties in de wereld, op een manier die dicht bij haarzelf staat.

In het perronhuisje is de installatie van Toonen te zien, geïnspireerd op het verhaal van Edwin Reinold, de zoon van Harry Reinold en Franci Stukart. Harry werd eind jaren 40 uitgezonden naar Indonesië vanwege de politionaire acties en Franci kwam in 1945 als 12-jarig meisje vanuit Amsterdam terecht tussen de soldaten tijdens de Russenoorlog op Texel.

Programmering 5 mei

Vanaf 15.00 uur zijn er ontmoetingen tussen 2 mensen van verschillende generaties bij de installatie van Stella Toonen. Ze gaan in gesprek over het thema leven met oorlog, waarbij ze vanuit hun eigen ervaringen verhalen delen. Je kan je daarvoor aanmelden via info@museumperronoost.nl, spontaan langskomen of uitgenodigd worden.
Uiteindelijk schrijft ieder duo een kaart aan de volgende generatie die zal komen. Wat wil je die generatie meegeven?

Ook organiseert Museum Perron Oost een vrijheidsmaaltijd. Meer informatie hierover is op deze pagina te lezen.

Dit programma is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar oud.

Kijk niet weg
16 APR 2023
Museum Perron Oost
Cruquiusweg 11
Amsterdam
Onderdeel van Bevrijdingspodia & Cultuur
Georganiseerd door
Museum Perron Oost
Website by HOAX Amsterdam