Rondleiding & wandeling
Archief
Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos
24 MRT 2023 — 4 JUN 2023
Stadsarchief Amsterdam
Let op! Dit event is al verstreken.
Over de Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941-1944 en hun vergeten geschiedenis.

Dat het Amsterdamse Bos is aangelegd als werklozenproject uit de jaren 30 is bij veel mensen bekend. Veel minder bekend is dat er in het Bos tijdens de Tweede Wereldoorlog speciale werkkampen waren voor joodse mannen, die daar verplicht te werk werden gesteld. Hun tragische geschiedenis wordt in deze tentoonstelling uitgebreid belicht.

In en rond Amsterdam waren tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst 13 werkkampen speciaal voor joodse mannen, die daar verplicht tewerkgesteld werden. Daarvan lagen er 4 in het Amsterdamse Bos en 1 op Schiphol-Oost. Ze vormden een schakel in de Jodenvervolging van de Duitse bezetter, waarin ook Nederlandse instanties een rol speelden. Voor velen bleken de werkkampen een voorportaal voor deportatie naar de vernietigingskampen in het door nazi-Duitsland bezette Polen: Auschwitz en Sobibor.

De expositie in ons gebouw belicht deze weinig bekende schaduwzijde van de geschiedenis van het Amsterdamse Bos, aan de hand van persoonlijke verhalen, foto’s, objecten, documenten en film.

Wandelroute door het Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos is een wandelroute uitgezet langs locaties waar is gewerkt. Er hoort een audiotour/podcast bij. Omdat er weinig mobiel bereik is in het Amsterdamse Bos, kun je de gehele audiotour op Spotify of Apple Podcasts downloaden voordat je begint. Luister naar de routebeschrijvingen en zet de audio tussendoor zelf op pauze.

Het bijbehorende rijk geïllustreerde wandelboekje is binnenkort verkrijgbaar in de Stadsboekwinkel in ons gebouw of in de Boswinkel in het Amsterdamse Bos: Themaroutes Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos. Joodse werkkampen 1941-1944 (68 pp., in kleur en gebonden).

Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos
24 MRT 2023 — 4 JUN 2023
Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
Amsterdam
Georganiseerd door
Stadsarchief Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam