Vrijheidsmaaltijd
Archief
Verhalen uit de Transvaalbuurt
5 MEI 2019
10:30 — 12:30
Krugerplein
Let op! Dit event is al verstreken.

Langzamerhand begint het een traditie te worden. Op 5 mei worden tijdens de Vrijheidsmaaltijd in de Krugerkamer verhalen verteld van en over mensen die in de Transvaalbuurt woonden tijdens de oorlog. In samenwerking met het onderwijsproject ‘Oorlog in mijn buurt’, leerlingen van basisschool De Kraal en moderator Marjolijn Heijnen.

Deze keer vertelt Sylvia Veffer het bizarre verhaal over het verdwenen juwelenkistje van haar ouders die in de Transvaalbuurt woonden tijdens de oorlog. Loek Biesbrouck vertelt onder andere over zijn jeugdavonturen in de Transvaalbuurt en over zijn vader die in het verzet zat, uit een concentratiekamp in Oostenrijk is ontsnapt en terug is gelopen naar zijn huis in de derde Oosterparkstraat. Frank Meelker vertelt over zijn opa Eli van Tijn: het schoolhoofd van de Louis Bothaschool dat altijd voor iedereen die hulp nodig had klaar stond. Dit kostte hem uiteindelijk zijn leven. Voor de Kraaipanschool (de nieuwe naam van de Louis Bothaschool) staat nu een monument voor Eli.

We zijn vereerd met de aanwezigheid van Beppie Ottenbros bij deze Vrijheidsmaaltijd. Zij was 12 jaar toen de oorlog begon en woonde met haar ouders en haar acht broers en zussen midden in de Transvaalbuurt. Met vriendinnen kon ze op het Krugerplein en op de President Brandschool volop spelen, maar naarmate de oorlog voortduurde had ze steeds minder vriendinnen over. In januari 1943 is zij van huis gehaald door twee Duitse soldaten.

Dit keer hebben leerlingen van Basisschool De Kraal, Sylvia Veffer en Frank Meelker geïnterviewd. Als ‘erfgoeddrager’ vertellen zij hun verhalen door tijdens de Vrijheidsmaaltijd. Beppie Ottenbros is eerder geïnterviewd voor ‘Oorlog in mijn Buurt’.

De Vrijheidsmaaltijd begint met een kop koffie of thee en joodse lekkernijen. Na afloop kunnen de deelnemers met een kop soep en huisgebakken challes napraten.

Entree: gratis (excl. consumpties)
Reserveren: via info@krugerkamer.nl

Verhalen uit de Transvaalbuurt
5 MEI 2019
10:30 — 12:30
Krugerplein
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden
Georganiseerd door
Krugerkamer
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam