Rondleiding & wandeling
Archief
Wandeling joods Amsterdam met Stadsherstel Amsterdam
4 MEI 2017
13:00 — 17:00
Foeliedwarsstraat
Let op! Dit event is al verstreken.

Stadsherstel Amsterdam heeft meer dan 600 monumenten gerestaureerd in Amsterdam en omgeving. Een deel daarvan zijn panden met een joodse achtergrond en historie. Aan de hand van een boekje met routebeschrijving kunt u alleen of met anderen deze bijzondere gebouwen aan de buitenkant bewonderen, maar ook bij een aantal binnen kijken.

De wandeling

De wandeling kunt u starten tussen 13.00 en 16.00 uur vanaf de Foeliedwarsstraat 40-52; de panden zijn recentelijk aangekocht en daarmee van de sloop gered. Daar staan medewerkers van Stadsherstel Amsterdam klaar om meer te vertellen over de panden, de restauratie maar ook over hun joodse historie. De wandeling gaat onder andere verder langs Huis De Pinto en de Amstelkerk; deze panden kunt u ook bezoeken.

Vertellingen bij het startpunt

Om 13:00 en 14:00 uur

Paul Morel, projectleider van Stadsherstel, neemt u mee naar het verleden van deze plek. Hij verteld over de sloop en sloopbedreigingen van de buurt en over de restauratie van dit Joods cultuurhistorisch erfgoed.

Om 15 en 16 uur

Familieleden vertellen over hun gezamenlijke grootouders opoe Sara en opa Mozes Santen die in deze straat woonden. Kijk hier voor meer informatie.

Huis De Pinto

Huis De Pinto, sinds 1998 eigendom van Stadsherstel, was belangrijk in de strijd tegen cityvorming. In 1975 was de geplande sloop van Huis De Pinto mede aanleiding voor groot protest. Gelukkig stopte de cityvorming op precies deze plek.

Het pand is gebouwd door joodse familie De Pinto. Het ‘Hof van de edele Heer De Pinto’ is een van de mooiste voorbeelden van de spreekwoordelijke welvaart van de Portugese kooplieden, hoewel maar weinig Portugese joden zo rijk waren als De Pinto. Isaäc de Pinto kocht dit pand in 1651, zijn zoon David liet het huis in 1686 ingrijpend verbouwen. In dit pand staan vrijwilligers voor u klaar om meer te vertellen over dit gebouw.

Entree: Vrijwillige bijdrage
Reserveren: Niet nodig.
Duur: ca. 2 uur

Wandeling joods Amsterdam met Stadsherstel Amsterdam
4 MEI 2017
13:00 — 17:00
Foeliedwarsstraat
Amsterdam
Georganiseerd door
Stadsherstel
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam