Nieuws
In gesprek met Martin Rodenburg, loper van het Bevrijdingsvuur
‘je kan herdenken en ergens bij stilstaan door hard te lopen, het is een moment van bezinning. En dat is het des te meer doordat je loopt in een groep’
18 maart 2024 - door de redactie

Ieder jaar wordt op 4 mei om 00.00 uur ’s nachts het Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, op het 5 Mei Plein. In 1945 werd in Wageningen de capitulatie van de Duitsers officieel ondertekend en dat betekende het einde van de oorlog voor heel Nederland. Sinds 2010 haalt Martin Rodenburg, namens Amsterdam, dit vuur op en brengt dit, hardlopend, naar de stad. Hij vertelt waarom hij dit al bijna 14 jaar doet.

 

Het is een fervent hardloper, Amsterdammer Martin Rodenburg. Via zijn atletiekvereniging en door trouwe loper van het Bevrijdingsvuur Cinta Groos raakt hij betrokken bij de groep lopers die ieder jaar vanuit Wageningen het vuur naar Amsterdam brengt. Vanuit het hele land verzamelen lopers zich op het 5 Mei Plein in Wageningen waar het vuur om twaalf uur wordt ontstoken door de burgemeester van Wageningen.

 

Elke groep komt naar voren, noemt de gemeente waar ze voor lopen en wie er meeloopt. Dan starten alle groepen, in bezit van een fakkel, aan de tocht naar huis. Voor de ene groep wat minder ver dan de ander. De Amsterdammers rennen gezamenlijk zo’n 100 tot 110 kilometer. Steeds in groepjes van drie leggen ze 15 kilometer af, twee personen op de fiets, eentje rennend met de fakkel. De rest van de groep rijdt in een touringcar mee. Tussendoor is het mogelijk om even te rusten en zo wordt, terwijl de meeste mensen liggen te slapen, het Bevrijdingsvuur verspreid over het hele land.

 

Een mooie traditie die Martin graag door wil geven aan een nieuwe generatie. ‘Het is echt heel speciaal. Natuurlijk omdat je gezamenlijk loopt en je ’s nachts loopt, maar bovenal omdat je loopt met een bijzonder doel. Het dragen van het vuur heeft een symbolische betekenis.’ Waarom? Dat is een persoonlijk verhaal, zoals iedereen een persoonlijke reden heeft om te lopen, denkt Martin.

 

‘Tijdens de hongerwinter moest mijn opa opzoek gaan naar eten. Met het beddengoed als ruilmiddel liep hij vanuit Amsterdam tot aan de Wieringermeer (in de kop van Noord-Holland). Daar vond hij uiteindelijk een boer die wat eten wilde ruilen. Zijn doorzettingsvermogen is mijn drijfveer om dit te doen. Als ik even moe ben, dan denk ik aan hem en aan het eerbetoon dat ik hem wil geven door ook door te gaan.’

 

Om de deelnemers goed te informeren over de route, maar vooral om de betekenis van het Bevrijdingsvuur te duiden wordt er van tevoren een bijeenkomst georganiseerd. Martin vertelt dat het belangrijk is om aan de jongere deelnemers te vertellen wat ze gaan doen en waarom. Om extra inhoud te geven aan de loop stippelt Martin elk jaar een nieuwe route uit langs plekken die een belangrijk oorlogsverhaal vertellen. Om zo het belang te benadrukken van het in stand houden van de traditie.

Wil je ook meelopen? Stuur dan een mail naar info@4en5meiamsterdam.nl, dan brengen we je in contact met Martin. Het is een bijzondere ervaring, zoals Martin het verwoord: ‘je kan herdenken en ergens bij stilstaan door hard te lopen, het is een moment van bezinning. En dat is het des te meer doordat je loopt in een groep’.

Website by HOAX Amsterdam