Over ons
Jaarlijks staan we op 4 mei stil, en op 5 mei komen we in beweging: we vieren dat we in een vrije samenleving leven en beseffen dat deze vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

Verspreid over Amsterdam zijn tientallen comités en organisaties actief om de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Van vrijwilligerscomités in de Baarsjes of Noord, tot organisaties als het Verzetsmuseum, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Cordaan en het Amsterdam Museum. Hoe divers de activiteiten en organisaties ook zijn: de gezamenlijke wens is om te blijven herinneren, in het belang van onze toekomst.

Pontonbrug: 5 mei 2016 Amsterdam

Herdenken & Vieren

Amsterdam is gevormd door een rijke geschiedenis van weerbarstige burgers, van opstaan tegen onderdrukking en onrecht, en voor vrijheid en gelijkheid. We hebben het voorrecht om na de Tweede Wereldoorlog van 1940 tot 1945 al meer dan 75 jaar in vrijheid te leven. De groep ooggetuigen van die oorlog wordt steeds kleiner, maar hun verhalen zijn nog steeds van belang en springlevend.

Meteen na de oorlog, in 1946, werd in Amsterdam een comité gevormd door oud-verzetsstrijders met als motto “Dat nooit meer…”. Ieder kan op zijn of haar eigen manier uitvoering geven aan die morele opdracht. Het lichtvoetige kan het zware afwisselen. Het verhaal van de stad in oorlog kan op vele manier en op vele manieren verteld worden.

Het lichtvoetige kan het zware afwisselen

Daarom coördineert het Amsterdamse 4 en 5 mei comité een zeer gevarieerd programma voor en door Amsterdammers, samen met de Gemeente Amsterdam en honderden partners. Voor iedereen die meer wil weten over de oorlogsgeschiedenis van zijn eigen buurt, en die stil wil staan bij het verleden. Jong of oud, gelovig of niet, geboren en getogen Amsterdammer of ‘import’: samen herdenken we de doden, luisteren naar verhalen in de Open Joodse Huizen, Huizen van Verzet, lopen in stilte langs beladen plekken, beleven de voorstellingen van Theater Na de Dam, ontmoeten elkaar bij de Vrijheidsmaaltijden, concerten, lezingen of rondleidingen, en dansen de vrijheid in op de Bevrijdingsfestivals. Elk jaar voegen we nieuwe verhalen toe aan de traditie van 4 en 5 mei en gaan we samen in gesprek over de zaken die er toe doen.

‘Tot we allemaal vrij zijn’

Driejarenplan Amsterdams 4 en 5 mei comité (2023-2025)

Op 5 april 2023 is het driejarenplan ‘Tot we allemaal vrij zijn’ van het Amsterdams 4 en 5 mei comité unaniem aangenomen door de Gemeenteraad van Amsterdam. In het driejarenplan vindt u de visie van het Amsterdams comité op het herdenken en vieren in de stad, de beleidsdoelen voor de komende jaren en een beschrijving van het 4 en 5 mei programma dat het comité de komende jaren wil realiseren in de stad.

‘Tot we allemaal vrij zijn: meerjarenplan 2023-2025’ is te downloaden via deze link.

Amsterdams 4 en 5 mei comité

Het comité bestaat uit de volgende leden:
Andrée van Es (voorzitter), Marian Duff, Heleen Terwijn, Zafer Yurdakul, Felix Guttmann (penningmeester) en Jeftha Pattikawa.

Het Amsterdamse programma op 4 en 5 mei wordt gemaakt in opdracht van de Gemeente Amsterdam, en mede mogelijk gemaakt door Nationaal Comité 4 en 5 mei, vfonds, Sena Performers Fonds, en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ga naar deze pagina voor meer informatie over onze sponsoren.

Team

Van oktober tot en met mei werkt het team van het Amsterdams 4 en 5 mei comité met vele partners aan het programma op 4 en 5 mei. 

Esther Gaarlandt Directeur
Esther is historicus en heeft zich in haar werk in de cultuur-en media sector altijd bezig gehouden met het duiden van het heden in het licht van het verleden. Voordat ze begon bij het Amsterdams Comité was Esther Hoofd Programmering van cultuurhuizen Felix meritis, Rode Hoed, het Compagnietheater en De Nieuwe Liefde.

Hannah Bakx Projectcoördinator
Hannah studeerde publieks- en stadsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Als projectcoördinator is zij onder andere verantwoordelijk voor de Stille Tocht en de Vrijheidsmaaltijden. Naast haar werk voor het comité schrijft ze als freelance redacteur voor Het Parool.

Mirthe Frese Eindredacteur Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet (Verhalen)
Mirthe is programmamaker, presentator en performer. Met haar Amsterdams Joodse wortels voelt ze zich verwant met het thema Joods leven voor en tijdens de oorlog in Amsterdam. Eerder maakte Mirthe voor Theater Na de Dam de voorstelling Retourtje Polen, een voorstelling over het nut van herdenken.


Janneke Gemmeken Junior Redacteur Open Joodse Huizen|Huizen van Verzet
Janneke werkt als freelancer voor verschillende culturele instellingen als projectcoördinator, museumdocent en redacteur. Ondertussen rond ik de master Publieksgeschiedenis af.

Marieke van Hove Coördinator herdenkingen
Marieke van Hove is freelancer bij meerdere festivals en culturele instellingen. Daar buigt ze zich over verschillende productionele taken. Binnen het comité coördineert zij de lokale herdenkingen op 4 mei.

Maire Haverkort Programmamaker en coördinator culturele programmering, kunst en festivals
Maire is als freelance curator en programmamaker altijd in de weer met kunst en cultuur in brede zin. Binnen het comité onderhoudt ze het contact met diverse culturele partners & podia en realiseert ze artistieke projecten.

Chantal Tjin Programmamaker
Chantal werkt in de cultuur en media sector als programmamaker, producent en communicatieadviseur. Voor het comité richt ze zich op de voortgang van het programma op 5 mei, waarvoor ze contact heeft met diverse culturele partners en locaties in Amsterdam

Eva Asselbergh Producent Open Joodse Huizen & Stille Tocht
Eva is productieleider en projectcoördinator bij verschillende sociaal-culturele initiatieven in Amsterdam. Ze begon als producent bij de cultuurhuizen Felix Meritis, Rode Hoed, Het Compagnietheater en De Nieuwe Liefde. Na een overstap naar het Storytelling Centre in Nieuw-West besloot ze zich verder in te zetten voor projecten en initiatieven met een sterke maatschappelijke relevantie. Bij het comité zet ze haar logistiek en creatief denkwerk in op de Open Joodse Huizen en de Stille Tocht in goede banen te leiden.

Leonie Dijkstra Coördinator communicatie
Leonie werkt op al bijna 20 jaar op freelance basis als marketing en communicatie manager in de culturele sector. In de afgelopen jaren werkte ze al voor menig festival, theater of theatermaker en sinds dit jaar doet ze dat met veel plezier ook voor het Amsterdams 4 en 5 Mei Comité.

Sandra Terschegget Pers & publiciteit
Sandra heeft als freelance communicatieadviseur en press officer voor verschillende Amsterdamse organisaties gewerkt in de publieke en culturele sector. Binnen het comité is zij verantwoordelijk voor communicatie met de media, persberichten, pers- en beeldaanvragen.

Daniëlle Hielckert Marketing & communicatie
Daniëlle werkt als freelance marketing & communicatie specialist in de culturele sector. Ze zet zich graag in voor projecten die een brug slaan tussen kunst en de maatschappij, en waarbij het zich verhouden tot de actualiteit en de wereld waarin we leven een belangrijk uitgangspunt is.

Rachida Azough (Eind)redacteur
Rachida Azough is journalist, ontwikkelingswerker en communicatie professional. Zij zet zich sinds begin 2017 als manager van Moustaqbel.org in voor onderwijskansen van jonge achtergestelde studentes in het zuiden van Marokko en is bij het comité verantwoordelijk voor de (eind)redactie.

Website by HOAX Amsterdam