Er vinden in Amsterdam op 4 en 5 mei zo’n 350 programma’s plaats. Daaraan nemen 100.000 mensen deel, dat is exclusief de bezoekers van de Nationale Herdenking op de Dam en het 5 mei Concert. Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten programma’s.
Verspreid over Amsterdam zijn tientallen comités en organisaties actief om de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Van vrijwilligerscomités in de Baarsjes of Noord, tot grote organisaties als de Anne Frankstichting, het Verzetsmuseum, Nationaal Comité 4 en 5 mei, of het Amsterdam Museum. Hoe divers de activiteiten en organisaties ook zijn: de gezamenlijke wens is om te blijven herinneren, in het belang van onze toekomst.
Herdenken & Vieren
Amsterdam is gevormd door een rijke geschiedenis van weerbarstige burgers, van opstaan tegen onderdrukking en onrecht, en voor vrijheid en gelijkheid. We hebben het voorrecht om na de Tweede Wereldoorlog van 1940 tot 1945 al meer dan 75 jaar in vrijheid te leven. De groep ooggetuigen van die oorlog wordt steeds kleiner, maar hun verhalen zijn nog steeds van belang en springlevend.
Meteen na de oorlog, in 1946, werd in Amsterdam een comité gevormd door oud-verzetsstrijders met als motto “Dat nooit meer…”. Ieder kan op zijn of haar eigen manier uitvoering geven aan die morele opdracht. Het lichtvoetige kan het zware afwisselen. Het verhaal van de stad in oorlog kan op vele manier en op vele manieren verteld worden.
Daarom coördineert het Amsterdamse 4 en 5 mei comité een zeer gevarieerd programma voor en door Amsterdammers, samen met de Gemeente Amsterdam en honderden partners. Voor iedereen die meer wil weten over de oorlogsgeschiedenis van zijn eigen buurt, en die stil wil staan bij het verleden. Jong of oud, gelovig of niet, geboren en getogen Amsterdammer of ‘import’: samen herdenken we de doden, luisteren naar verhalen in de Open Joodse Huizen, Huizen van Verzet, lopen in stilte langs beladen plekken, beleven de voorstellingen van Theater Na de Dam, ontmoeten elkaar bij de Vrijheidsmaaltijden, concerten, lezingen of rondleidingen, en dansen de vrijheid in op de Bevrijdingsfestivals. Elk jaar voegen we nieuwe verhalen toe aan de traditie van 4 en 5 mei en gaan we samen in gesprek over de zaken die er toe doen.
Amsterdams 4 en 5 mei comité
Het comité bestaat uit de volgende leden:
Job Cohen (voorzitter), Marian Duff, Heleen Terwijn, Zafer Yurdakul, Benno Leeser (penningmeester) en Andrée van Es.
Het Amsterdamse programma op 4 en 5 mei wordt gemaakt in opdracht van de Gemeente Amsterdam, en mede mogelijk gemaakt door Nationaal Comité 4 en 5 mei, vfonds, Sena Performers Fonds, en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ga naar deze pagina voor meer informatie over onze sponsoren.
Team
Van oktober en tot en met mei werkt het team van Het Amsterdams 4 en 5 mei comité met vele partners aan het programma op 4 en 5 mei.
Thijs voert vanuit Partizan Publik de directie van het comité, en zet zich daarnaast onder meer in voor de Ambassade van de Noordzee.
Anna studeerde geschiedenis in Amsterdam en doet onderzoek naar de rol van vrouwelijke studenten in het verzet. Dit jaar coördineert Anna de herdenkingen en is zij redacteur voor Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet.
Rachida Azough is journalist, ontwikkelingswerker en communicatie professional. Zij zet zich sinds begin 2017 als manager van Moustaqbel.org in voor onderwijskansen van jonge achtergestelde studentes in het zuiden van Marokko en is bij het comité verantwoordelijk voor de communicatie.
Giulia de Jong is organisator en schrijver. Ze initieert dialogen en projecten op het snijvlak van kunst en sociale initiatieven o.a. voor de Gemeente Amsterdam, Docking Station, verschillende stadsdelen en het Stadscuratorium Amsterdam. Binnen het comité is zij verantwoordelijk voor de social media uitingen en ondersteunt zij Rachida in de communicatie.