Over ons
Het Amsterdams 4 en 5 mei comité werd in 1946 opgericht. Op 4 mei staan we als Amsterdammers stil bij de geschiedenis van razzia, verzet, uitsluiting, hongersnood, om vervolgens op 5 mei te vieren dat Amsterdam weer een vrije stad werd, met vrije inwoners.

Er vinden in Amsterdam op 4 en 5 mei zo’n 350 programma’s plaats. Daaraan nemen 100.000 mensen deel, dat is exclusief de bezoekers van de Nationale Herdenking op de Dam en het 5 mei Concert

Verspreid over Amsterdam zijn tientallen comités en organisaties actief om de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Van vrijwilligerscomités in de Baarsjes of Noord, tot grote organisaties als de Anne Frankstichting, het Verzetsmuseum, Nationaal Comité 4 en 5 mei, of het Amsterdam Museum. Hoe divers de activiteiten en organisaties ook zijn: de gezamenlijke wens is om te blijven herinneren, in het belang van onze toekomst.

Pontonbrug: 5 mei 2016 Amsterdam

Herdenken & Vieren

Amsterdam is gevormd door een rijke geschiedenis van weerbarstige burgers, van opstaan tegen onderdrukking en onrecht, en voor vrijheid en gelijkheid. We hebben het voorrecht om na de Tweede Wereldoorlog van 1940 tot 1945 al meer dan 75 jaar in vrijheid te leven. De groep ooggetuigen van die oorlog wordt steeds kleiner, maar hun verhalen zijn nog steeds van belang en springlevend.

Meteen na de oorlog, in 1946, werd in Amsterdam een comité gevormd door oud-verzetsstrijders met als motto “Dat nooit meer…”. Ieder kan op zijn of haar eigen manier uitvoering geven aan die morele opdracht. Het lichtvoetige kan het zware afwisselen. Het verhaal van de stad in oorlog kan op vele manier en op vele manieren verteld worden.

Het lichtvoetige kan het zware afwisselen

Daarom coördineert het Amsterdamse 4 en 5 mei comité een zeer gevarieerd programma voor en door Amsterdammers, samen met de Gemeente Amsterdam en honderden partners. Voor iedereen die meer wil weten over de oorlogsgeschiedenis van zijn eigen buurt, en die stil wil staan bij het verleden. Jong of oud, gelovig of niet, geboren en getogen Amsterdammer of ‘import’: samen herdenken we de doden, luisteren naar verhalen in de Open Joodse Huizen, Huizen van Verzet, lopen in stilte langs beladen plekken, beleven de voorstellingen van Theater Na de Dam, ontmoeten elkaar bij de Vrijheidsmaaltijden, concerten, lezingen of rondleidingen, en dansen de vrijheid in op de Bevrijdingsfestivals. Elk jaar voegen we nieuwe verhalen toe aan de traditie van 4 en 5 mei en gaan we samen in gesprek over de zaken die er toe doen.

Amsterdams 4 en 5 mei comité

Het comité bestaat uit de volgende leden:
Job Cohen (voorzitter), Trudy Coenen, Andrée van Es, Ivette Forster, Jacques Koeweiden, Benno Leeser (penningmeester) en Leon Ramakers.

Team

Van oktober en tot en met mei werkt het team van Het Amsterdams 4 en 5 mei comité met vele partners aan het programma op 4 en 5 mei.

Joost Janmaat Programmadirecteur
Joost is historicus en programmadirecteur van het comité vanuit Partizan Publik.

Thijs Middeldorp Directeur
Thijs voert vanuit Partizan Publik de directie van het comité, en zet zich daarnaast onder meer in voor de Ambassade van de Noordzee.  

Merel Meijvogel Projectleider Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet
Merel studeerde Geschiedenis van Politiek en Maatschappij in Utrecht. en is sinds 2019 werkzaam als programmamaker voor Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet.

Merav Pront Programmamaker
Merav studeerde Sociale Geografie in Amsterdam en Parijs. Sinds 2021 publiceert ze verhalen voor het Amsterdams 4 en 5 mei comité.

Pieter-Bas van Wiechen Podcast- en programmamaker
Pieter-Bas van Wiechen maakt onder meer de podcastserie 'Bezet: audiomonumenten van de stad Amsterdam'.

Camiel van Zilfhout Coördinator herdenkingen
Geschiedenis, ontmoetingen en muziek: Camiel richt zich graag op alledrie. Sinds 2017 is hij aan boord als coördinator herdenkingen.


Valerie Verkerke Projectleider Vrijheidsmaaltijd
Valerie studeerde Holocaust en Genocidestudies in Amsterdam en is sinds 2017 werkzaam voor het Amsterdams 4 en 5 mei comité, vanaf 2018 als coördinator van de Vrijheidsmaaltijd.


Kim Tawjoeram Online marketing en communicatie
Kim studeerde Mediatechnologie en Media & Cultuur, en is sinds 2018 betrokken bij het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Zij vindt het belangrijk om een maatschappelijke impact te maken voor een duurzame toekomst.

Marleen Smit Hoofd communicatie
Marleen studeerde geschiedenis in Leiden, Parijs en Oxford. Sinds 2019 is zij hoofd communicatie bij het Amsterdams 4 en 5 mei comité.