Nieuws
Programma 5 mei 2022
Op Bevrijdingsdag is Amsterdam één groot Bevrijdingsfestival.
1 mei 2022 - door de redactie

Op 5 mei vieren we de vrijheid met talloze activiteiten voor jong en oud, en gaan we in gesprek over hoe we onze vrijheid koesteren en beschermen. 5 mei gaat hand in hand met 4 mei. Waar we op 4 mei stilstaan, komen we op 5 mei in beweging voor een betere versie van onze samenleving.

Kom ook in beweging, en vier 5 mei mee! Verspreid over de stad, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, binnen en buiten, op veertig podia, zeven pleinen en parken, en bij honderd Vrijheidsmaaltijden. Hieronder lichten wij enkele van de activiteiten uit. Neem vooral ook een kijkje bij het totale overzicht, want alle activiteiten zijn natuurlijk even bijzonder!

Bevrijdingsfestival Plein ‘40-’45: 15:00 – 23:00 uur

Afsluiter van het vierdaagse Maydan Festival met Eid ul Fitr (2 mei), Dag van de Empathie (3 mei), Herdenkings- en Bevrijdingsdag. Vier dagen vol muziek, storytelling, fotografie, film, kunst, sport en spel, ambachten, maaltijden, interventies, parades en gesprekken. In navolging van de oproep van de Oekraïense minister president Zelenski alle pleinen tot Vrijheidspleinen te maken, in solidariteit met Oekraïne, is Plein ’40-’45 zo’n Freedom Square. Op Bevrijdingsdag een grote Vrijheidsmaaltijd, een Parade voor het Verzet met aandacht voor onderbelichte verzetshelden en ‘s avonds Bevrijdingsfeest. Met o.a. met het Andalusisch orkest, Anas El Khamlichi, Étoiles Électriques en rapper (en local hero) Barbersoess.

Of een van de andere bevrijdingsfestivals op onder anderen het Haarlemmerplein, Museumplein, Westerpark, Olympisch Stadion, en NDSM werf.

Red Lined van Poernima Gobardhan

Danseres Poernima Gobardhan neemt je mee, in beweging door de stad. De publieke ruimte verliest steeds meer van zijn potentie als podium voor kunst, ontmoetingen en debat en wordt steeds meer een ruimte waarin regels, vergunningen en beleid dicteren hoe wij ons bewegen. Met Red Lined neemt geeft Poernima de publieke ruimte terug aan het publiek, en bevrijdt ze dans van het institutionele kader. Ze wordt tijdens haar performance begeleid door Djuwa Mroivili op de Kora. Stap in de metro en laat je meevoeren.
Een programma i.s.m. Bijlmer Parktheater
17:29 uur – Centraal Station – Metrolijn 54

Varend restaurant De Vrijheid: Opstap achter Centraal Station 17:30 – 22:00 uur

Op 5 mei vaart restaurant De Vrijheid over het IJ. Kok Samuel Levie serveert de Vrijheidssoep, maître Sergio Vyent ontvangt de gasten, en elke shift heeft een verrassing. Verschillende artiesten stappen voor een ritje aan boord zoals de Amsterdam Klezmer Band, Yung Nnelg en leden van Jungle by Night.