Vanaf nu kun je de uitgebreide collectie rondom de Tweede Wereldoorlog van het Spoorwegmuseum in Utrecht ook online bekijken. Het gaat om ongeveer tienduizend foto’s en objecten over de bezettingsjaren, bevrijding en wederopbouw tussen 1939 en 1960.
‘Op deze pagina zijn alle verhalen en objecten van het Spoorwegmuseum over de Tweede Wereldoorlog gebundeld. Met het tonen van deze collectie houden we de herinnering aan de oorlogsjaren levend, ook voor toekomstige generaties, zodat we ons blijven realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.’ Aldus het Spoorwegmuseum op hun website.
Het Spoorwegmuseum vertelt het verhaal van de spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog in de permanente exposities ‘Beladen Treinen’ en ‘Kinderen van Versteeg’. Beladen Treinen gaat over de rol van de spoorwegen bij de deportaties van Joden, Roma en Sinti. Kinderen van Versteeg vertelt het verhaal van NS in de Tweede Wereldoorlog met speciale aandacht voor de spoorwegstaking.
Met behulp van een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds kon het Spoorwegmuseum de afgelopen twee jaar deze collectie registreren, digitaliseren en nu ook online op de website publiceren. De collectie is tevens te vinden op Oorlogsbronnen.
De deelcollectie van het Spoorwegmuseum die nu online staat, geeft inzicht in de wijze waarop NS tijdens de oorlog functioneerde. De vele foto’s van de bevrijding en wederopbouw geven bovendien een goed beeld van de rol van NS bij het herstel van het goederen- en reizigersvervoer na de oorlog. De collectie bevat slechts enkele objecten die expliciet verwijzen naar de deportaties van Joden, Roma, Sinti, tewerkgestelden, politieke tegenstanders en krijgsgevangenen die NS voor de Duitsers uitvoerde. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat het voor NS-personeel streng verboden was om tijdens de bezetting foto’s te maken van militair gevoelige zaken. In de deelcollectie zijn dan ook helemaal geen foto’s met betrekking tot de omstreden transporten gevonden.
Uitgelichte foto: Kerstfeest van De Brandwacht op Amsterdam CS 1940 (objectnummer 30326) – Spoorwegmuseum
Tekst deels overgenomen van het Spoorwegmuseum.