Nieuws
Theatrale route door Amsterdamse jongeren
Op zondag aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam, vindt de theatrale route Tegen het vergeten plaats.
20 januari 2023 - door Privé: Marieke van Hove

Op zondag aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam, vindt de theatrale route Tegen het vergeten plaats, gespeeld en begeleid door vier Amsterdamse jongeren. De route langs vergeten verhalen eindigt bij het Nationaal Holocaust Namenmonument. Theater Na de Dam organiseert deze theatrale route in het kader van Theatre of Remembrance, een internationale theatermanifestatie waar jongeren in heel Europa aan meewerken.

In een wandeling van een half uur nemen de jongeren het publiek mee vanaf het Wertheim Plantsoen richting het Nationaal Holocaust Namenmonument. Onderweg vertellen ze op een muzikale wijze over de levens achter de namen. We zien hoe David Sealtiel schildert in zijn souterrain op het Waterlooplein, hoe de tweeling Duizend in de tram afscheid neemt van hun klasgenootje, hoe het meisje met de hoofddoek uit het raam van de trein kijkt en hoe Betje zich staande houdt in de keuken van het kamp. De scenario’s zijn door de jongeren zelf geschreven. En ondertussen stellen ze zichzelf de vraag: hoe komt het toch dat we steeds vergeten?

Theatre of Remembrance Europa 2023

Op vrijdag 27 januari 2023 is het International Holocaust Remembrance Day, een dag uitgeroepen door de Verenigde Naties. Die dag is de zesde editie van Theatre of Remembrance, een internationale theatermanifestatie (geïnitieerd in 2018 door Theater Na de Dam) waarbij jongeren uit Europa theater maken over de Tweede Wereldoorlog en zich inzetten om de International Holocaust Remembrance Day van extra betekenis te voorzien.
Dit jaar zijn er projecten in Turijn, Praag, Warschau, Nitra (en in Amsterdam. Vertrekkend vanuit gesprekken met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt, onderzoeken, bevragen en filosoferen jongeren over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor de tijd waarin ze nu leven.

Dat jongeren in verschillende Europese steden zich in het kader van International Holocaust Remembrance Day verbinden aan de oorlogsverhalen van ouderen in hun stad en deze vervolgens theatraal delen met hun families, vrienden en stadgenoten, biedt - met zoveel populisme, polarisatie en holocaust-ontkenning in Europa - veel hoop.
— Jaïr Stranders

Credits Tegen het vergeten

Concept/regie: Femke Heskes

Spel: Teuntje van Zomeren, Lis Basselier, Titus Theunissen, Olivia Smissaert

Met dank aan het Plein Theater, Amsterdam.

Praktische informatie

Zondag 29 januari 2023, aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking (georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité) bij het Spiegelmonument in Amsterdam.

12:35 en 14:00 uur: Start theatrale route Tegen het vergeten: verzamelen bij de hoofdingang van het Wertheimpark op de hoek bij het kruispunt.

13:15 en 14:40 uur: Einde theatrale route bij het Nationaal Holocaust Namenmonument.

Toegang theatrale route: gratis mits aangemeld. Aanmelding (tot 25 januari 2023) via deze pagina.
Er is een beperkt aantal plekken.

Website by HOAX Amsterdam