Nieuws
Winnaars van Open Call: Empathie bekend
Uit de vele inzendingen heeft de jury zes winnaars geselecteerd in de categorieën Literatuur en Beeldende Kunst.
21 april 2024 - door de redactie

De winnaars van de Open Call: Empathie zijn bekend! Uit de vele bijzondere en uiteenlopende inzendingen heeft de jury zes winnaars geselecteerd: 3 in de categorie ‘beeldende kunst’ en 3 in de categorie ‘literatuur’. De winnaars hebben een geldbedrag gekregen om hun concepten uit te werken en presenteren dit in het weekend van 4&5 mei.

Lees hieronder wie de winnaars zijn en welke ideeën zij gaan uitwerken.

Beeldende kunst

Juryleden: Azu Nwagbogu, Andrée van Es, Yoeri Albrecht

  1. Sifra Coulet is conceptueel kunstenaar. Ze studeerde in 2021 af aan de 5-jarige avondopleiding van de Gerrit Rietveld Academie, richting fine arts. Terugkerende thema’s in haar werk zijn frictie,  verbinding, performatief bestaan, (zwarte) identiteit en vrouwzijn. Meer over haar werk kun je vinden op haar Instagram.

“Sifra’s idee is helder en diepgaand. Haar ritueel vernieuwt bestaande tradities op 4 mei.” – De jury over Sifra Coulet

Sifra Coulet maakte Pathos Pot; een keramieken container, een oordeelloze ruimte voor ons verlies. In een publiek ritueel op 4 mei geeft ze tijdens de Expositie: Pathos Pot met papier en adem mensen de mogelijkheid hun verlies een fysieke plek in de wereld te geven. Op 29 april doet Sifra mee aan het programma Therapie voor de stad.

  1. K&A is een multidisciplinair kunstenaarsduo bestaande uit kunstenaar, muzikant, componist en performer Alexandra Bellon (FR/CH) en kunstenaar Karla Isidorou (NL/GR). Samen ontwikkelen ze poëtische en politieke concepten waarbij ze putten uit hun verschillende achtergronden en culturele wortels.

“K&A onderzoeken empathie via een unieke auditieve ervaring. Hun praktijk is professioneel, hun artistieke taal poëtisch.” – De jury over K&A

K&A presenteren op 4 en 5 mei hun installatie Radax: een adembenemende auditieve installatie die jouw perceptie van de grenzen tussen jezelf en de ander verlegt én tegelijkertijd de banaliteit van het kwaad ter discussie stelt.

  1. Anna Theunissen studeerde Fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag. In haar werk stelt ze het medium fotografie ter discussie door de positie van de kijker te onderzoeken. Via korte verhalen waarin het perspectief op een situatie blijft veranderen, wordt de dubbelzinnigheid van handelingen onderzocht.

“Het moment dat Anna onderzoekt is ambigu en spannend. Het moment dat we elkaar observeren en mogelijk een connectie maken, valt namelijk net zo snel weer uit elkaar.” – De jury over Anna Theunissen

In de serie ‘The City As A Blackbox’ probeert Anna Theunissen grip te krijgen op het moment dat we elkaar observeren maar dit niet onder woorden brengen. Op 4 en 5 mei  presenteert ze haar fotografisch onderzoek in De Balie.

Sifra Coulet
K&A

Literatuur

Juryleden: Niña Weijers, Andrée van Es & Yoeri Albrecht

  1. Sara Eelen (Antwerpen, 1994) is schrijver en videomaker. Haar debuutbundel Het nodige breken (2022) werd bekroond met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en genomineerd voor de PrixFintroPrijs. Ze is een van de drijvende krachten achter de Klimaatdichters. Momenteel werkt ze aan twee voorstellingen en een essaybundel voor Querido uitgeverij.

“Sara Eelens onderzoek of we empathie kunnen voelen naar niet-menselijke levensvormen past bij de huidige tijdsgeest en maakt nieuwsgierig.” – De jury over Sara Eelen

Sara Eelen probeert al vier jaar lang een gedicht te schrijven vanuit het perspectief van een niet-menselijk dier. Maar kan dat wel, schrijven en denken vanuit een ander perspectief dan dat van je eigen soort? Hoe is het gesteld met ons empathisch vermogen ten aanzien van dieren? En wat is nodig om deze vaardigheden open te rekken of aan te leren? Haar essay is vanaf 4 mei te lezen.

  1. Jente Posthuma (Enschede, 1974) debuteerde zeer succesvol met Mensen zonder uitstraling (2016). Haar tweede roman Waar ik liever niet aan denk (2020) werd onlangs genomineerd voor de International Booker Prize 2024. Posthuma’s proza is vlijmscherp, opzettelijk laconiek en vaak absurd grappig.

“Empathie als literair thema heeft het risico om snel hoogdravend wordt, maar Jente Posthuma maakt het een dagelijkse en concreet literair onderwerp.” – De jury over Jente Posthuma

Jente Posthuma schrijft een kort verhaal waarin ze verschillende gesprekken vervlecht, waaronder een politieke discussie waarin ze zich beter niet had kunnen mengen, de merkwaardige conversatie tijdens een etentje met linkse denkers en een ongemakkelijk gesprek met een onbekende in haar dm’s. Het verhaal is vanaf 3 mei te lezen en wordt gepubliceerd in Trouw. Die dag is ze ook te gast bij Plein Publiek. Op 29 april doet ze mee aan het programma Therapie voor de stad.

  1. Emma Zuiderveen combineert haar achtergrond in scheikunde en haar werk als milieuwetenschapper met poëzie en proza. Haar gedichten zijn gepubliceerd in literaire tijdschriften, zoals DW B en Kluger Hans. Haar debuutroman verschijnt in het najaar van 2024 bij Uitgeverij Prometheus. In haar teksten onderzoekt ze thema’s als eenzaamheid, lijfelijkheid en individuele en collectieve verantwoordelijkheid.

“We bewonderen haar streven om technische nota’s en wetenschappelijk onderzoek affectief te maken via poëzie en muziek.” – De jury over Emma Zuiderveen

Emma Zuiderveen maakt een audio-poëzie werk in samenwerking met muzikant Tarif El-Fasih waarin ze twee ecologische catastrofes uit het nieuws – de milieuramp in de Oder rivier en de Nova Kahkovka dambreuk in Oekraïne – vertaalt naar poëzie. Haar werk is vanaf 4 mei te lezen. Op 5 mei presenteert ze haar werk tijdens het programma Vrijheid @ Lola Luid.

Anna Theunissen
Sara Eelen
Jente Posthuma
Emma Zuiderveen
Website by HOAX Amsterdam