Herdenking Gein3dorp

Herdenken
Archief
4 MEI 2021
Gein3dorp
Let op! Dit event is al verstreken.
Op 17 oktober 1984 besloot de Amsterdamse gemeenteraad de nieuwbouwwijk Gein 3 haar straatnamen te geven. De namen zijn van twee vrouwen en 18 mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven voor hun idealen.

In 2020 stond Gein 3 (Gein3Dorp genaamd) 35 jaar en was het 75 jaar geleden dat ons land is bevrijd van de Duitse overheersing. Van 10 mei 1940 tot 5 mei 1945 heeft Nederland geleden onder de terreur van de nazi’s. Op allerlei manieren hebben duizenden verzetsstrijders zich ingezet om de Duitsers te weerstaan. Velen zijn daarbij gestorven en veel meer nog hebben onder dit juk geleden.

Naast aanslagen, sabotage, vervalsingen en zelfs liquidaties bestond de weerstand ook uit het maken en verspreiden van illegale kranten en pamfletten. Deze waren bedoeld om de mensen goed te informeren en een hart onder de riem te steken. Alle niet-illegale kranten stonden immers onder strenge controle van de nazi’s.

De Amsterdamse wijk Gein 3 heeft een sterke band met Tweede Wereldoorlog. Alle straten, hofjes, paden en plantsoen zijn vernoemd naar de helden die zich onder de naziterreur hebben ingezet om deze te bestrijden. Deze verzetsstrijders zetten zich in voor de vier grote verzetskranten:

  • 5 voor Het Parool
  • 5 voor Trouw
  • 5 voor De Waarheid
  • 5 voor Vrij Nederland.

Bekijk ook hier een eigen wandelroute door de buurt: Routebeschrijving fotoborden

Herdenkingsplek Gein3dorp is onderdeel van Wandelend Herdenken op 4 mei.

Herdenking Gein3dorp
4 MEI 2021
Gein3dorp
Cornelis Aarnoutsstraat
Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam