De Nieuwendammers die de vierde mei wilden herdenken, konden in Noord terecht bij het monument van Midden Noord en bij het monument van Tuindorp Oostzaan. Dat vond men te ver, men wilde dichter bij huis de vierde mei herdenken.
Het comité bestond uit vertegenwoordigers van alle politieke partijen en maatschappelijke organisaties. Na het inzamelen van de benodigde gelden kon op 4 mei 1983 ’s ochtends een eigen monument worden onthuld, waarna op de avond van 4 mei 1983 de eerste herdenking plaatsvond. Dit kunstwerk is ontworpen door de beeldend kunstenaar en oud-verzetsman Marius van Beek (1921-2003). Wij noemen het een Bezinningsmonument. Het staat op de hoek Volendammerweg/Purmerweg. Het bestaat uit een peinzende vrouw voor vier granieten stenen met op drie daarvan ingebeitelde figuren in een houding van angst en wanhoop. Op de vierde staan enkele regels uit de afscheidsbrief van de Noordamsterdamse verzetsman Krijn Breur (1917-1943) aan zijn familie, voordat hij op 5 februari 1943 op 25-jarige leeftijd werd gefusilleerd. De zittende vrouw verwerkt haar verdriet.
Sinds de vierde mei 1983 vindt hier ieder jaar de herdenking plaats, hieronder het jaarlijkse program. Op de vijfde mei vindt het Bevrijdingsfeest plaats in de nabij gelegen speeltuin aan het Monnikendammerplantsoen. Als 4-5 mei comité benadrukken we altijd, dat het om een nationale herdenking gaat zonder politieke voorkeuren en de spreker/spreekster wordt altijd gevraagd aandacht te schenken aan de aanwezige kinderen.
Het monument is geadopteerd door de IJdoornschool, waarvan kinderen uit groep acht de voordracht poëzie verzorgen.
Als comité verspreiden we ieder jaar een oproep aan de groepen acht van de basisscholen in Nieuwendam om de herdenking bij te wonen. De politie begeleidt de Stille Tocht en legt het verkeer stil om 20.00 uur. Naar schatting van de politie wonen ongeveer 500 mensen de herdenking bij. De speeltuinvereniging Nieuwendam plaatst stoelen op het plein.
Het 4-5 mei comité bestaat uit ondergetekende, René en Annelies Valensa en Conny Versteegen.
Herdenkingsplek Nieuwendam is onderdeel van Wandelend Herdenken op 4 mei.