Herdenken
Archief
Herdenking Rozenoord
4 MEI 2021
Let op! Dit event is al verstreken.
De gedenkplaats Rozenoord ligt aan het C.W. Ittmannpad ter hoogte van Amsteldijk 291, vlakbij de onderdoorgang onder de A10. Hier worden de honderdveertig mannen herdacht die zijn vermoord in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog.

Tekst op de gedenkteken:
OP DEZE PLAATS WERDEN IN DE LAATSTE MAANDEN VAN DE TWEEDE
WERELDOORLOG MEER DAN HONDERD NEDERLANDERS DOOR DE DUITSE
BEZETTER GEFUSILLEERD

De Duitse bezetter vermoordt hier op negen verschillende dagen circa honderdveertig mannen. Grotendeels betreft het mannen die wegens hun verzet gevangen gehouden worden. Steeds in groepen van 5 tot 11, behalve op 8 maart 1945 wanneer op één dag 53 mannen worden gedood, als vergelding voor de aanslag op de SS-generaal Rauter. De eerste executies vinden plaats op 18 september 1944, de laatste op 14 april 1945.

Nabestaanden en andere betrokkenen komen vanaf 1945 jaarlijks bij elkaar op de fusilladeplaats om de doden te herdenken. In mei 1945 wordt er een houten kruis geplaatst. In 1973 plaatst de gemeente een monument dat bestaat uit een witte steen met daarop een plaquette met de simpele tekst: ‘Voorjaar 1945’. Die plaquette is later vervangen door de huidige.

De herdenking bij de fusilladeplaats wordt jaarlijks op 4 mei georganiseerd door de Stichting Kindermonument/Markt voor Joden vanuit de speeltuin in de Gaaspstraat. Helaas was dat in 2020 en ook in 2021 door corona niet mogelijk. Nu nog staan op 4 en 5 mei de namen van de gefusilleerde mannen op een spandoek vermeld. Binnenkort wordt er een permanente namenlijst geïntegreerd in het monument.

Bij het monument zal dit jaar op 4 mei het boekje ‘Wees niet onverschillig!’ gratis aan passanten worden uitgedeeld. In het boekje, uitgegeven door de stichting Kindermonument, worden 14 monumenten en gedenktekens uit de Rivierenbuurt, Buitenveldert en De Pijp beschreven. Na 4 mei kan dit boekje aangevraagd worden op het mailadres: info@kindermonument.org

Herdenkingsplek Rozenoord is onderdeel van Wandelend Herdenken op 4 mei.

Herdenking Rozenoord
4 MEI 2021
Website by HOAX Amsterdam