Herdenken
Archief
Herdenking Westermarkt
4 MEI 2021
Westermarkt
Let op! Dit event is al verstreken.
Namens het comité 4 mei Herdenking Homomoment

Herdenking op en rond Homomonument 4 mei 2021

‘We zijn eruit. Ook dit jaar geen herdenking op grote schaal op en rond ons Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam. De adviezen van de Veiligheidsregio en het RIVM geven ons onvoldoende ruimte dat verantwoord te kunnen doen met een groep van meer dan 1200 belangstellenden. Maar dat betekent niet dat we dit jaar niet gaan herdenken. Het comité 4 mei Herdenking Homomonument heeft na rijp beraad gekozen voor een livestreaming van een besloten plechtigheid vanuit de Westerkerk.’

Livestream

Bekijk hier op 4 mei de livestream

Programma

Toespraken en zang/muziek
De sprekers die zullen reageren op het jaarthema ’Na 75 jaar vrijheid’ zijn; namens de LGBTI+ beweging Marie Ricardo (directeur van COC Nederland), Stan Huijbrechts (student, transjongen) en Splinter Chabot (schrijver, presentator).

De vorig jaar geprogrammeerde Molukse zangeres Coos Manuputty zal twee passende liederen vertolken. ‘Ken je mij’ van tekstdichter Huub Oosterhuis. Dit lied werd tijdens de Nationale Dodenherdenkingherdenking 2018 gezongen door Trijntje Oosterhuis en Yosina Roemajauw.

Met de Moluks-Maleise  versie  ‘Waktu di pankuan ibu’ (Toen ik nog in mijn moeders schoot lag) staat Manuputty  d.m.v. foto’s ook stil bij ‘Molukkers 70 jaar in Nederland’. Achter de vleugel haar vaste begeleider Berry Vink.

Leden van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers uit Assen zorgen wederom voor; ‘Signaal Taptoe’ voorafgaande aan de 2 minuten stilte en koraalmuziek tijdens het uitdragen van een beperkt aantal bloemstukken. Tenor Chris Postuma zal het Wilhelmus zingen.

Kransen
Het is onmogelijk gebleken 45 bloem-/kransstukken op veilige afstand uit te dragen en een plek te geven op de tredendriehoek. Een keuze maken uit de lijst van 45 organisaties zou eenieder te kort doen.  Daarom is gekozen ons te beperken tot het organisatiecomité 4 mei herdenking Homomonument.

De krans van de Gemeente Amsterdam die alle Amsterdammers vertegenwoordigt zal worden gelegd door wethouder de Vries en locoburgemeester Groot Wassink. Het COC Nederland zal een krans leggen voor alle LGBTI+ organisaties. De Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht bestaande uit alle legeronderdelen legt de derde krans.

De landelijke Politie, Brandweer Nederland, Ambulance Amsterdam, Douane, Belasting en het Ministerie van Veiligheid en Justitie worden in het comite 4 mei herdenking Homomonument vertegenwoordigd door een afgevaardigde van Roze in Blauw.

De vijfde krans wordt geplaatst door de Stichting Homomonument, zij vertegenwoordigt deze keer alle LGBTQI+ afgevaardigden die niet alleen op 4 mei maar ook door het jaar heen op het monument van trots hun gezicht laten zien.

Natuurlijk is het groepen en individuen vrij om gedurende de 4e mei overdag een bloemengroet achter te laten op de tredendriehoek aan de Keizersgracht.

De uitzending vanuit de Westerkerk zal worden besloten met een orgelwerk getiteld HOOP van de vorig jaar overleden organist, pianist, componist Louis van Dijk. Organist is Jan Pieter Lanooy.

MVS Gaystation gaat samen met verslaggever Beer Swildens van Meijt.TV een compilatie maken van de livestream die zal worden gedeeld via de diverse sociaal mediakanalen en Salto Amsterdam. En gesprekken voeren met een aantal betrokkenen.

Herdenkingsplek Westermarkt is onderdeel van Wandelend Herdenken op 4 mei.

Herdenking Westermarkt
4 MEI 2021
Westermarkt
Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam