Herdenken
Archief
Herdenking Zaanhof
4 MEI 2021
Zaanhof
Let op! Dit event is al verstreken.

Over het monument

Direct na de bevrijding hebben de bewoners van de Spaarndammerbuurt geld ingezameld voor het herdenkingsmonumentje op het Zaanhof. Het ontwerp is van de architect G.A. Roobol.

Het monument werd op de eerste Koninginnedag 31 augustus 1945 al onthuld.

De herdenkingen voor op 4 mei zijn altijd georganiseerd door bewoners en het bewonerscomité 4 en 5 mei Spaarndammerbuurt bestaat ook al sinds die tijd.

Kinderen zijn altijd actief bij de herdenkingen betrokken geweest.

Kindercommissie 4/5 mei Spaarndammerbuurt

Comité 4 en 5 mei Spaarndammerbuurt vindt het ontzettend belangrijk dat kinderen meedenken over herdenken in de Spaarndammerbuurt. Eind 2019 werd de Kindercommissie 75 jaar Gedenken Spaarndammerbuurt opgericht: kinderen van de verschillende scholen in de buurt kregen een stem in het maken van het programma voor Dodenherdenking op het Zaanhof op 4 mei. De kinderen kwamen met veel mooie ideeën, maar corona gooide roet in het eten: de herdenking bij het monument ging niet door. Dat weerhield de kinderen niet om een mooi alternatief te bedenken. Zo maakten we van het spoken word van Matimba een film, dat op internet werd gepubliceerd, werd het gedicht van Anna op een ansichtkaart gedrukt en huis-aan-huis verspreid in Westerpark en legde een aantal kinderen van de commissie een bloemstuk bij het monument op het Zaanhof.

Ook dit jaar is er weer een Kindercommissie gevormd die gaat meebeslissen over het programma van Dodenherdenking 2021 in de Spaarndammerbuurt. De groepen 7/8 van de Spaarndammerhoutschool en Onze Amsterdamse School hebben een korte digitale gastles over herdenken in de klas bekeken, waarna er kinderen werden gekozen om plaats te nemen in de Kindercommissie 4/5 mei Spaarndammerbuurt.

Ideeën
Op 9 mei kam de Kindercommissie voor het eerst (digitaal) bij elkaar. Tijdens deze eerste bijeenkomst hebben de kinderen gebrainstormd over de herdenking. Daarna hebben ze op democratische wijze een aantal ideeën uitgekozen die ze gaan uitvoeren:

  • Boekje: een gedicht, tekeningen en interview met iemand die de oorlog heeft meegemaakt. Dit boekje wordt huis-aan-huis verspreid in de Spaarndammerbuurt en gepubliceerd op vreedzaamwest.nl
  • Filmpje: interview met iemand die de oorlog heeft meegemaakt en een gedicht. Dit filmpje wordt op social media verspreid en gepubliceerd op vreedzaamwest.nl
  • Bloemen leggen bij het monument

De Kindercommissie 4/5 mei Spaarndammerbuurt wordt begeleid door de Aanjager Vreedzaam Westerpark, Monique van Dijk en Comité 4 en 5 mei Spaarndammerbuurt en wordt mogelijk gemaakt door Stadsdeel West en Dock.

Herdenkingsplek Zaanhof is onderdeel van Wandelend Herdenken op 4 mei.

Herdenking Zaanhof
4 MEI 2021
Zaanhof
Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam