Cultureel programma
Nachtresidenten over de betekenis van (on)vrijheid
4 MEI 2024 — 5 MEI 2024
Zes Amsterdamse kunstenaars overnachten op een plek die tijdens WOII symbool stond voor ontmenselijking.

Zes Amsterdamse kunstenaars brengen één nacht door op een Amsterdamse locatie die tijdens de Tweede Wereldoorlog symbool stond voor onvrijheid en ontmenselijking. Op 4 en 5 mei 2024 brengen zij de opbrengst van hun nachtelijke reflecties naar het publiek. Schrijver Adriaan van Dis, Dichter des Vaderlands Babs Gons, acteur Hajar Fargan, taalkunstenaar Benjamin Fro, illustrator Brian Elstak en Nachtburgemeester Freek Wallagh onderzoeken tijdens hun Nachtresidentie wat (on)vrijheid in het nu betekent.

Adriaan van Dis overnacht in Artis. De plek waar tijdens de oorlog vele onderduikers zaten.

Babs Gons brengt tijd door op De Nieuwe Ooster. Op deze begraafplaats, waar jaarlijks de gemeentelijke herdenking op 4 mei plaatsvindt, liggen ook de Graven van de Geallieerden.

Hajar Fargan slaapt in het kleinste politiebureau van Nederland, in Nieuw-West, op steenworp afstand van een Amsterdamse banpaal. Een banpaal is een stenen paal die de stadsgrenzen aangaf en daarmee het rechtsgebied van de stad markeerde. De Amsterdamse politie werkte mee aan deportaties van Joden, terwijl er ook agenten waren die verzet tegen de Duitsers boden.

Benjamin Fro logeert in het brugwachtershuisje tegenover de Walther Süskind-brug. Süskind was een Joodse Duitser, die vanuit de Hollandsche Schouwburg meer dan 600 joodse kinderen aan de Jodenvervolging heeft helpen te ontsnappen.

Brian Elstak dwaalt door ITA, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de Stadsschouwburg heette. Vanaf september 1941 mochten joodse acteurs en publiek er niet meer naar binnen. Een aantal niet-joodse acteurs toonde zich solidair en begon clandestiene voorstellingen te organiseren. Direct na de bevrijding werd het stuk Vrij Volk van Albert Helman opgevoerd.

Freek Wallagh, dichter en nachtburgemeester van Amsterdam, verblijft in Café ‘t Mandje op de Zeedijk. Bet van Beeren, van 1927 tot 1967 uitbaatster van het café kwam openlijk uit voor haar seksualiteit en heeft, onder andere met haar café, een belangrijke bijdrage geleverd aan de homo-emancipatie. Tijdens de oorlog was ze actief in het verzet door onderduikers en wapens te verbergen en voedselbonnen uit te delen.

In de Nacht Na de Dam presenteren de Nachtresidenten hun werk op het podium van ITA. Op 4 en 5 mei reizen ze ieder naar een ander deel van de stad om hun werk aan het publiek te tonen. Onder meer in De Meervaart en bij de Stopera voorafgaand aan de Stille Tocht.

Nachtresidenten over de betekenis van (on)vrijheid
4 MEI 2024 — 5 MEI 2024
Onderdeel van Specials
Georganiseerd door
Stichting Amsterdams 4 en 5 mei comite
Website by HOAX Amsterdam